2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Pontyok és keszegek pusztultak el az orfűi Pécsi-tavon

Pontyok és keszegek pusztultak el az orfűi Pécsi-tavon

A Velencei-tó után a Pécshez közeli Orfűn is tömegesen pusztulnak a halak. A horgászok nem értik, hogy a Pécsi-tavon miért kezdtek elhullani a halak, mert a víz mélysége ezt nem indokolná. Valószínű, hogy a hatalmas hőség okozhatja a főleg pontyok és keszegek pusztulását. Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy valamilyen betegség támadta meg a halakat, de ezt még vizsgálják a szakemberek.

Az ATV Híradójának riportja szerint folyamatosan próbálják a haltetemeket gyűjteni az orfűi Pécsi-tavon. Az elpusztult halak szagát a környéken is érezni lehet.

„A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége minden reggel körbejárjha a tavat, és legyűjti az elhullott halakat. Az elmúlt héten közel negyven fok volt,  és ilyenkor hősokkot kapnak a halak, ami ezzel jár, hogy néhány százalék elpusztul” – mondta el Füziné Kajdy Zita polgármester.

A halak pusztulásában a meleg mellett a tóban élő rákok által okozott fertőzés is szerepet játszhat. „Én úgy gondolom, hogy ezt valószínűleg ezt egy rákparazita okozhatja, ami a bőr alá megy és fertőzést okoz” – a vélekedett Röder Csaba horgász.

Az egyik horgászegyesület vezetője azt sem tartja kizártnak, hogy beteg halakat telepítettek a tóba, és ez okozza a problémát. „Egy-két hete történt telepítés pontyból a Pécsi-tóba is, és a kovácsszénájai vízre is. Nem tudom, és nem láttam, hogy hogyan pusztulhattak el, viszont a betegség az olyan a halaknál, hogy bárhol előfordulhat. Odaviszik a beteg halat és azok átadhatják” – magyarázta Holczhauser János, a Pécsi Nyugdíjas Horgászegyesület elnöke.

(fotó: pecsaktual.hu)

Orfű polgármester egyébként úgy látja, a halpusztulás nem olyan mértékű, hogy az veszélyeztetné a turizmust. A tapasztalatok alapján továbbra is szép számmal érkeznek a vendégek a kedvelt üdülőhelyre.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!