2022. június 27. hétfő | László
Videók

Mérgeket termelő lény támadhatta meg a Velencei-tavat

Mérgeket termelő lény támadhatta meg a Velencei-tavat

A Pecaverzum helyszínen forgatott videója. 

Kattints a „video lejátszása” gombra!

Szabó Zoltán és Homoródi Szabolcs rendszeresen horgásznak a Velencei-tavon, mindketten csónakkal és éves engedéllyel rendelkeznek. Az utóbbi hetekben tapasztalt halelhulláskor is jelen voltak minden nap több helyszínen is. És azóta is folyamatosan járják a partokat és a vizet.

Zoltán a Pecaverzumnak elmondta, egy kicsit meglepő volt, amit csütörtökön reggel tapasztaltak a dinnyési kikötőben: ugyanazt a jelenséget vették észre, mint a tömeges halelhullás előtt. 

Emlékeztettek, hogy a Feeder Országos Bajnokság középdöntőjén a szombatról vasárnapra virradó reggel Walter Tamás világbajnok megállapította, hogy egyik napról a másikra tisztult ki a víz.

„Azt tapasztalta, hogy teljesen áttetsző lett a víz, és ők sem tudták ezt a helyzetet hová tenni, és két-három napra kezdődött el a tömeges halpusztulása. Sajnos csütörtök reggel is ezt tapasztaltuk, megint áttetsző a víz. Ott, ahol eddig 20-30 centit lehetett lelátni, most a kikötőben az elsüllyedt csónakokat is ki lehet venni 1,50-1,70 mélyen. Hogy ennek mi az oka, jelenleg nem tudjuk. Csak reméljük, hogy nem az lesz a végkicsengése, mint ami volt ezelőtt. Ha lelátunk ilyen mélyre, az nem jelent jót” – nyilatkozta Szabó Zoltán.

És hogy miért nem jó a tiszta víz? „A Velencei-tó akkor érzi jól magát és akkor egészséges, ha zavaros. A benne lévő algák, baktériumok okozzák, most ezek megdöglöttek” – mutatott rá Szabó Zoltán, akivel egy másik helyszínre is ellátogattunk. 

A vízügy és a Mohosz hivatalos, csütörtöki tájékoztatása szerint javult a helyzet a Velencei-tónál. Sajnos azonban a Pecaverzum mást tapasztalt. Egybefüggő algamező jelent meg a Szúnyogszigeti-kikötőben egyik sarkába. Ez a helyiek állítása alapján szerdán még nem volt ott.

„Ezek a cianobaktériumok hajlamosak arra, hogy felszíni vízvirágzást okozzanak. Ezeknek egy része természetesen maghal, ami a tetején van, az alatt levők meg élnek” – ezt már Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja mondta a Pecaverzum érdeklődésére. 

A szakember szerint a Velencei-tóban korábban – és vélhetően most is – a microcystis volt elterjedve. „Ilyen trópusi tavakban egy méter vastag, tömény algaréteget hoz létre a víz tetején, fent fényt kap, és mikor már eleget fotoszintetizált, akkor lejjebb húzódik az üledék közelébe tápanyagért. A Velencei-tó azonban olyan sekély és mivel már annyira be van rohadva, lehet már nem is kell nekik lehúzódni még éjszakára se” – állapította meg. 

A szakember azt mondta, a legfelül lévő algák a magas UV-sugárzás miatt biztosan elpusztulnak majd. „Ez azt jelent nagyon sok a tápanyag abban a tóban, tehát ilyen szempontból nem normális, ennek nem kellene így lennie. Ezek az algák egyébként az üledékben laknak, és amikor a vízben rohadt sok van belőlük, akkor is több van az üledékben, mint a vízben” – szögezte le. 

A tudományos tanácsadó szerint a microcystis a legutálatosabb, a legnehezebben kezelhető a kék algák között is. „Ez egy mérgeket termelő lény. Hiába szedik ki, az üledékben még több van belőle” – fogalmazott.

Az elpusztult algáknak jellegzetes szúrós szaguk van, amelyet az elhalást követő 5-10 napban lehet érezni. Ez abban esetben nem következhet be, ha érkezik szél, amely felkavarja majd a vizet, mert akkor az algák a mederfenéken bomlanak majd le.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a fent vázoltak nem kezelhetők hivatalosan tényként, mert vizsgálatok egyelőre nem történtek. Dr. Istvánovics Vera általánosságban vázolta az algapusztulás várható hatásait.    

A Magyar Horgász Szövetség egyébként hivatalosan 4000 kiló elhullott halról adott hírt, ami szerintük a tó állományának 1-1,5 százaléka. A tetemek eltávolítását végző civilek azonban ennél jóval nagyobb számról beszéltek. A témát még folytatjuk hamarosan egy újabb nézőpontból.

(fotók: Pecaverzum/bme.hu)

Minden fontos a Velencei-tó helyzetéről:

L. Simon László: A Velencei-tavat együtt meg fogjuk menteni!

A Mohosz szerint javult a helyzet a Velencei-tónál, de a Pecaverzum mást látott

Két új berendezéssel levegőztetik a Velencei-tó vizét

Borzalmas emberi tragédia tetézi a Velencei-tó helyzetét

Két megoldás van a Velencei-tó vízpótlására

Így nézett ki a Velencei-tavi evezőspálya a tragédia után – videó!

A Mohosz szerint újra kiszáradhat a Velencei-tó

Önkéntesek gyűjtik be az oszladozó haltetemeket a Velencei-tónál

200 kiló tetem a Velencei-tavon – sokkhatás végzett a halakkal

Tömeges halpusztulás a Velencei-tónál

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!