2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Tömeges halpusztulás a Velencei-tónál

Tömeges halpusztulás a Velencei-tónál

Súlyos gond a Velencei-tónál az alacsony vízszint, amely miatt rengeteg hal pusztult el. A tetemek a víz tetején lebegnek több helyen is, hatalmas harcsák is áldozatul estek.

A Velencei-tó vízállása jelenleg 101 centiméter, ami az aktuális minimális szabályozási szinttől 39 centivel tér el. Nem épp reményt keltő a fürdőzést tervezők számára, de igazi problémát láthatóan a tó élővilágára jelent – írja az Index, amelynek már egy hete jelezték olvasók, hogy nagy baj lehet, mivel nyaralójuk kútjából szinte teljesen eltűnt a víz. A hét második felében aztán a környékbeliek is megkongatták a vészharangot, közösségi oldalukon fotókkal illusztrálva, hogy az alacsony vízállás miatt megindult a halpusztulás is. 

A Népszava szerint a tóban több száz kiló döglött és döglődő halat látni Velence, Velencei-sziget, Sukoró és Gárdony vonalában. Szóbeszéd szerint míg tavaly csak a süllők pusztultak az alacsony vízállás és a nagy meleg miatt, idén már több faj is. Hatalmas, megdöglött harcsákról is kerültek fel képek az internetre. 

A halpusztulásokról beszámoló Civilek a Velencei-tóért, illetve a Velencei-tó közösség nevű csoportokban a Facebookon még több fotó látható az elpusztult halakról. 

Körülbelül 90 centi vízmennyiség hiányzik a tóból, mondja Gerhard Ákos, Velence polgármestere, aki megerősíti a halpusztulást a portálnak. 

„A Tóbíró Strandon jelezték, hogy ott jó pár haltetemet szedtek össze. Felhívtam a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, és tájékoztatást kértem” – mondta. 

Most annyi tudható, hogy nincs semmilyen szennyeződés, a halak ívási ideje alatt nagyobb az oxigénfelvételi igényük, ami most alacsonyabb vízbeli oxigénnel párosul.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt írta az Indexnek, hogy a Velencei-tóból vízszintszabályozási jelleggel vízeresztés utoljára 2016-ban történt. A korábbi alacsony vízálláshoz képest azonban sem a Zámolyi-, sem a Pátkai-tározóból nem oldható meg a vízpótlás, mivel mindkettőben hipertróf helyzet állt elő, magyarul pótlásra alkalmatlan a vízminőség.

Szerintük semmilyen összefüggés nincs a Colas és a Swietelsky által végzett partfal építése és az alacsony vízszint miatti halpusztulások között, mivel – közlésük szerint – a beruházás múlt hónap végén befejeződött.

Frissítés: 

200 kiló tetem a Velencei-tavon eddig, oxigénhiányos sokkhatás végzett a halakkal – reagált a Mohosz.

(fotók: Civilek a Velencei-tóért, Velencei-tó közösség FB-oldalak)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!