2022. december 5. hétfő | Vilma
Aktuális

Két megoldás van a Velencei-tó vízpótlására

Két megoldás van a Velencei-tó vízpótlására

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerint a klímaváltozás hatásai nem csak a Velencei-tónál éreztetik hatásukat, az országban máshol is tapasztalható hasonló probléma. Siklós Gabriella szerint a vízügy szakemberei folyamatosan foglalkoznak a Velencei-tó vízutánpótlásának lehetőségével, és jelenleg két megoldás kínálkozik.

Az Érd FM-en hosszabb beszélgetés volt hallható a Velencei-tavi halpusztulással kapcsolatban, amelyről a Pecaverzumnak Lepsis Péter küldte el vasárnap készített videóját. A helyszín a sukorói evezőspálya. 

A rádióműsor vendége Siklós Gabriella, az OVF szóvivője volt. 

„A Velencei-tó jellege az elmúlt száz évben teljesen megváltozott, és egy egészen más tó lett belőle. Az is nyilvánvaló, hogy ha nem építették volna ki a 70-es években a vízpótlás lehetőségeit, akkort Velenecei-tó ma már kis túlzással nem is létezne – mutatott rá Siklós Gabriella, aki szerint az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás egy merőben új helyzetet hozott mindenkinek. „A vízügyi szakemberek folyamatosan foglalkoznak ezzel. Most is tudjuk, hogy két lehetőségünk lenne a vízpótlásra, ezek többmilliárdos tételek” – hangsúlyozta. 

A szóvivő emlékeztetett, hogy az elmúlt 10-15 évben megváltozott a vízgazdálkodás, „soha nem voltunk ilyen helyzetben, ilyen körülmények között”. Kiemelte, a vízügynek sosem az volt a fő feladata, hogy a vízszinttatartást biztosítsa, és mint elmondta, sajnos ez a probléma nemcsak a Velencei-tónál tapasztalható, hanem nagyon sok helyen az országban. 

A szakemberek munkája az elmúlt időszakban nem volt hiábavaló, de sajnos az elkészült tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. Siklós Gabriella szerint két megoldás kínálkozik a tó vízutánpótlására. 

Az egyik színtisztán vízügyes, a másik projekt viszont jóval túlmutat a szakhatóság hatáskörén. „A Velencei-tó vízpótlása benne van az előkészítés alatt álló projektek között. Reméljük, hogy előbb-utóbb megszületik a megoldás. Ez a helyzet most nyilvánvalóan felhívja arra a figyelmet, hogy a mi általunk előkészített szakmai javaslatokból bizony ide is kéne mindenképpen forrásokat csoportosítani” – nyilatkozta a szóvivő.

Kezdjük az első megoldási lehetőséggel, ami viszonylag kézenfekvőnek tűnik!   

„A Zámolyi-víztározó és a Pátkai-víztározó teljes rekonstrukciója lenne a megoldás. A két tározóból most nem lehet vizet engedni, mert magas a klorofilltartalma a víznek” – ismertette a szomorú tényt. Ezzel kapcsolatban Siklós megállapította, azért rossz a két tó vízminősége, mert a vízfelület túlzott használata miatt a gyors feliszaposodás és algásodás következtében már túl magas a klorofilltartalom. Kotorni kellene a tavakat, de egyelőre sajnos akkor sem lenne lehetséges a vízpótlás, ha a minőséggel nem adódnának problmák, ugyanis a két tó töltöttsége jelenleg mindösszesen 33, illetve 55 százalékos. 

A Velencei-tónál kialakult helyzet egyik előidézője a térség vízgyűjtőin hullott rendkívül kevés csapadék – hangsúlyozta sokadjára Siklós, és erről a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) is írt már. 

Lássuk a vízügy másik javaslatát, amely már nem az ő hatáskörük, hanem – mint fogalmazott a szóvivő – térségi feladat. Ez pedig nem más, mint a felszín alatti és felszín feletti vízbevezetés lehetőségének megteremtése. 

„De ezt nem lehet megoldani anélkül, hogy az egész Velencei-tónak az ivóvízpótlását ne változtatnák meg azok, akik erre jogosultak, akik ezzel foglakoznak, mert ez nem a vízügy hatásköre” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy mindkét beruházás többmilliárdos tételű, de a második azért sokkal „komolyabb” projekt lenne.  

Újságírói kérdésre a szóvivő elmondta, az OVF legutóbb 2016-ban engedett le vizet a Velencei-tóból.

A teljes beszélgetést meg is lehet hallgatni:

Jó hír, hogy sikerült megoldalni az ideiglenes vízpótlást, és éjjel fél kettőkör működésbe állítottak egy mobil, belvizes szivattyúegyüttest.

A gépek egyesével másodpercenként 280 liter vizet képesek beemelni a tóba, így másodpercenként megközelítőleg egy köbméterrel tudják növeli a a halpusztulással leginkább érintett keleti medence vízmennyiségét – erről Temesi Mihály tófelügyelő beszélt a Velence Város Hivatalos Oldalának adott videóinterjújában. 

A Mohosz az ügyben újabb közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy fenáll a veszélye annak, hogy kiszáradhat a Velencei-tó. Közben a mentesítés folyamatosan zajlik, önkéntesek segítik a haltetemek eltávolítását.

Minden fontos a Velencei-tó helyzetéről:

Így nézett ki a Velencei-tavi evezőspálya a tragédia után – videó!

A Mohosz szerint újra kiszáradhat a Velencei-tó

Önkéntesek gyűjtik be az oszladozó haltetemeket a Velencei-tónál

200 kiló tetem a Velencei-tavon – sokkhatás végzett a halakkal

Tömeges halpusztulás a Velencei-tónál

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!