2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Új vízterületen jelent meg a kihalással fenyegetett, fokozottan védett halfajunk

Új vízterületen jelent meg a kihalással fenyegetett, fokozottan védett halfajunk

Örömteli hírről számoltak be halkutatók: a fokozottan védett lápi póc új előfordulási adatát sikerült rögzíteni.

A Mura hazai vízrendszerén 2021. áprilisában kezdett halfaunisztikai adatok gyűjtésébe Sallai Zoltán és Sallai Márton halkutató. Eredményeikről a Halászat című folyóiratban számoltak be – olvasható a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapján. 

A felmérés során a szakemberek Lelkes Andrással, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) munkatársával olyan helyeket is felkerestek, amelyeket a ritka és veszélyeztetett halak szempontjából potenciális lelőhelynek ítélt meg. Így jutottak el 2021. június 12-én Tornyiszentmiklósnál az Erdészház melletti Ó-Lendvához.

A régi Lendva-mederben közel egyméteres vízmélység és 25-30 centiméteres lágy üledék fogadta a csapatot, ami igen megnehezítette a halászatot. 

Nagyon kevés halat fogtak, de egy vágócsík és egy réticsík után öt adult lápi póc is előkerült.

„Az adat nagy örömünkre szolgált, mivel tudomásunk szerint innen nem volt korábbi ismert előfordulási adata a fajnak” – fogalmaztak a kutatók.  

Hozzátették: a környéken a Holt-Kerkában (Muraszemenye) és a Tormaföldi-patakban (Dobri) is sikerült megerősíteniük a faj korábbi előfordulási adatát. 

Az ELKH Balatoni Limnológai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai szerint a lápi pócot a kihalás fenyegeti. Részletek ITT.

Lápi póc (Umbra krameri):

Apró termetű, zömök testű halunk, mely kissé nyújtott, oldalról lapított. Farokúszója szabályosan lekerekített, kerekded mellúszóit, valamint az úszóiban található úszósugarakat egymástól külön-külön is képes mozgatni. Ezen sajátosságának köszönheti a „kutyahal” elnevezést.

Termetéhez képest testét viszonylag nagyobb méretű pikkelyek borítják, alap barnás színezetét az oldalvonala helyén elhelyezkedő, fémesen csillogó aranysárga csík díszíti. Enyhén felső állású szájában apró fogacskákból álló kefefogazat található, aminek segítségével bolharákokat, rovarlárvákat vagy halivadékokat zsákmányol.

Élőhelyeként, mint ahogyan azt neve is mutatja, a dús növényzetű mocsarakat és lápokat részesíti előnyben. Szaporodására tavasszal kerül sor, jellegzetes násztáncukat követően a nőstény őrködik az ikrákat rejtő fészek felett.

A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró faj mind élőhelyének kiterjedése, mind a faj hazai állományainak mérete jelentősen csökkent. Fennmaradt állományai mára egymástól elszigetelten, holtágakban, tőzeglápokban, sekély vizű tavakban, kisebb vízfolyásokban és csatornákban vannak jelen.

A lápi póc további fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Természetvédelmi szempontból igen értékes, fokozottan védett, bennszülött halfajunk, eszmei értéke példányonként 250.000 forint.

További fotók a lápi pócról ITT.

A lápi póc is jelölt „Az Év Hala” választáson. Szavazz ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)