2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Újabb részletek derültek ki a digitális fogási napló bevezetéséről

Újabb részletek derültek ki a digitális fogási napló bevezetéséről

A Digitális Állampolgárság Program keretében valósul majd meg a fogási naplók digitalizálása. Most bejelentették, jövő nyár végén, ősz elején indul majd a program. A fogási naplók digitalizálására várhatóan 2026-ig sor kerül, viszont nem lesz kötelező használni, aki szeretné, továbbra is dokumetálhatja majd fogásait papíralapon.

A fogási naplók digitalizálásáról először Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke beszélt 2022 februárban. Akkor azt mondta, a rendszerbe több mint 1100 szervezetet kell majd bekötni. 

A februári tervek decemberre váltak valósággá, amikor a kormány elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amely megteremti az egyszerű, kényelmes és hatékony ügyintézés feltételeit, és egyben azt is jelenti, hogy digitalizálják a horgászengedélyeket és a fogási naplókat is. 

„Olyan mobilalkalmazást fejlesztünk, amely lehetővé teszi, hogy mobilon mindenki magával vigye az összes igazolványát, de még a horgászengedélyét is. Mobilon intézhetünk majd ügyeket, mobilon igényelhetünk majd bármilyen igazolást, igazolványt. Nem kell bemenni az okmányirodába semmiért. A mobilalkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen felületen láthassák az adataikat, dokumentumaikat, kezelhessék többek között családpolitikai vagy éppen adózási ügyeiket” – nyilatkozta tavaly decemberben Rogán Antal. 

A program kidolgozásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a minap újabb részleteket árult el a Digitális Állampolgárság Programról – derül ki az MTI beszámolójából. 

„Jövő július és szeptember között indul el a Digitális Állampolgárság Program, így az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobilba költözik – jelentette be.

Szerinte ezzel a lépéssel követik azt a trendet, hogy az emberek ma már a mobiltelefonjukon keresztül közelítik meg a világ ügyeit.

„Felhasználói oldalról azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert akkor az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát. Ráadásul egy gombnyomással rendezheti a fizetnivalóit az állam felé, egy központi mobilalkalmazáson keresztül” – mondta Rogán, aki arra számít, hogy jövőre kevesebb mint 1 millió, 2025-ben viszont már 3-5 millió felhasználója lesz a programnak.

Arra is kitért, hogy az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz: az egyik az életesemény alapú, a másik pedig az e-Papír. Utóbbit a mostani rendszerhez képest teljes körűen megújítják. Az életesemény alapú ügyintézésről elmondta, hogy abban a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függnek össze, ezért ezt a kettőt a tervek szerint már 2025-ben elérhetővé teszik. A fejlesztés lényege, hogy az ügyintézés egy gombnyomással elindítható, ezt követően pedig a szükséges dokumentumokat az állam szerzi be.

– A digitális állampolgársággal összefüggő törvényi szabályozásokat novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek – mondta Rogán Antal, aki szeretné, ha a jogszabályt még december közepéig elfogadnák, és jövőre hatályba léphetne.

Közölte, 2024-ben jelenik meg a Digitális állampolgár mobil alkalmazás, ez biztosítja az állam központi elérését. Első lépésben mindenkit megkeresnek, aki fent van az ügyfélkapun, hogy töltse le ezt a mobil alkalmazást. Rogánék azzal számolnak, hogy 2025-ben már minden 10 ezer feletti esetszámú ügy digitálisan intézhető lesz, ahogy az életesemények közül a születéssel és az autóátírással összefüggő ügyek is. Továbbá elkezdődik a piaci szereplők bevonása is, hogy egy banki vagy biztosítás ügyintézésénél is használni tudják ezt a központi mobil alkalmazást.

– A digitális állampolgárság az államot is kötelezi arra, hogy digitális állam legyen. Versenyelőnyt fog jelenteni a magyar gazdaság minden ágazatának” – fogalmazott Rogán Antal.

Nem lesz kötelező az elektronikus fogási napló vezetése – ezt Szűcs Lajos adta hírül idén augusztusban. 

A horgászszövetség elkötelezett a további elektronizáció mellett, így a jövőben, ha a horgász majd ezt a lehetőséget választja, akkor számára lehetséges lesz például az online fogási naplóvezetés is – tudatta a Mohosz elnöke.

Az elektronikus fogási naplót várhatóan legkésőbb 2026-ig bevezetik.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: Pecaverzum/pixabay.com)