2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Vádat emeltek a Tarnát megcsapoló aldebrői borász ellen

Vádat emeltek a Tarnát megcsapoló aldebrői borász ellen

Közel másfél év után vádat emelt az ügyészség az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és a cég egyik alkalmazottja ellen, akik 2022 nyarán illegális gátat építettek a Tarnára, majd a folyó teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék.

Az ügyészség tájékoztatása szerint napokban megküldték természetkárosítás bűntettéről szóló vádiratot a Füzesabonyi Járásbíróságnak – írja a 24.hu.

Tavaly júniusban politikai felhangokat sem nélkülöző botrány robbant ki Heves vármegyében, miután egy civil természetvédőkből álló csoport felfedezte a borászat illegális öntözőrendszerét. 

A Bóday Pál által vezetett, kápolnai illetőségű Macskaárvaház csapata lerombolta homokzsákokból épített gátrendszert és a vízkiemelő berendezéseket. Az akcióról készült videót akkor több mint kétmilliószor nézték meg a Facebookon.

A rendőrségi iratok szerint a nyomozás során megállapították, hogy a nagyteljesítményű szivattyúkkal végzett vízkiemelés miatt a folyó kilenc kilométeres szakasza teljesen kiszáradt, és emiatt számos védett állatfaj egyedei pusztultak ki a környéken.

A természetkárosítás bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Bóday Pál, a gátromló civilek vezetője szerint nem véletlen, hogy hosszú idő kellett a vádirat megszületéséhez. Szerinte politikai erők is megmozdulhattak a borászat érdekében, és úgy véli, a vállalkozó is igyekezett azt sugallni, hogy kapcsolataik révén megúszhatja az ügyet. Bóday szerint örömteli, hogy ez nem sikerült.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MTI/Komka Péter)