2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

Védett halakat veszélyeztet szennyező forrás Szombathelyen

Védett halakat veszélyeztet szennyező forrás Szombathelyen

Tucatnál is több védett faj került elő a Perint-patak szombathelyi szakaszáról, ahol azonban szennyező forrásra is bukkantak, amely veszélyeztetheti az értékes halfaunát.

A Perint-patak 150 méteres mintaszakaszról összesen 14 faj egyedeit mutatták ki szakemberek tavaly szeptember 15-én végzett halászatuk során – olvasható a Halászat című folyóiratban megjelent publikációban, amelyet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapja idézett. 

Szombathely belterületén, a közúti hídnál, a 86. számú főút melletti Szőlős elnevezésű területrészen történt a munkavégzés. Nagy meglepetést okozott, hogy már a halászat kezdetén több bolgár csík (Sabanejewia bulgarica) is a hálóba akadt a vágócsíkok (Cobitis elongatoides) mellett.

A kézre került, korábban törpecsíkként ismert halak között egy balkáni csíkot (Sabanejewia balcanica) is találtak. Ezt követően további védett fajok egyedeit is megfogták, több nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus), sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus) és a kövicsík (Barbatula barbatula) is megmutatta magát.

Különösen nagy egyedszámban került elő a szintén védett dunai küllő (Gobio obtusirostris) és a szivárványos ökle (Rhodeus amarus). Előbbiből 107 egyedet, míg utóbbiból 251 egyedet jegyeztek fel. 

A kutatók helyszíni tapasztalatai szerint a vízfolyás belterületi szakaszán a meder erősen módosított, a mintaszakaszon tisztítatlan szennyvíz bevezetésének nyomait fedezték fel a parti növényzeten, mindazok ellenére, hogy az érintett 150 méteres rész a szombathelyi szennyvíztisztító bevezetése felett található. 

A Sabanejewia fajok képviselőit a lentebbi, Balogunyomnál lévő mintaszakaszunkon már nem is találták meg, így a szombathelyi belterületi szakaszon élő elszigetelt populáció védelmére kiemelt figyelmet kellene fordítani a szennyező forrás felszámolásával, amely hosszú távon veszélyeztetheti az értékes halfaunát – figyelmeztettek a szakemberek. 

Fekáliás szennyezés okoz gondot a Tisza-tónál. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: vasivizeken.hu)