A norvég hatóságok bejelentették pénteken, hogy tovább korlátozzák a vadlazac horgászatát, mert vészesen lecsökkent az állomány, ami miatt a kutatók a halgazdaságokat okolják.
„Miután évek óta csökken az ívásra a folyókon felfelé úszó lazacok száma, szükségesnek tartjuk az óvintézkedéseket” – idézte az AFP francia hírügynökség Ellen Hambrót, a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét – írja a vg.hu.
Ez azt jelenti, hogy korlátozzák a szezon elején a horgászatot, és az intézkedést csak akkor vizsgálják felül, ha elegendőnek ítélik a visszatérő lazacok számát.
Miután kikeltek és több évet töltöttek az édesvízben, a vadon élő lazacok kimerészkednek a tengerbe, ahol egy-három évet töltenek, mielőtt visszatérnek a folyójukba szaporodni. Általában ekkor fogják ki őket a hobbihorgászok.
Az ívásra visszatérő lazacok száma azonban évek óta csökken, rekordalacsonyra esett 2021-ben és 2023-ban. A fejlemény aggasztja a környezetvédelmi hatóságot, emiatt már június 24-én 33 folyót és tengervizet zárt le Norvégia teljes déli partvidékén a vadon élő lazacok horgászata elől.
A lazacgazdálkodással foglalkozó tudományos tanács – a környezetvédelmi ügynökség által létrehozott független testület – a fjordokban víz alá helyezett ketrecekben történő lazactenyésztést okolja.
A halgazdaságokban ugyanis rengeteg halat zsúfolnak össze, emiatt elszaporodtak a tengeri tetvek és más kórokozók, és végül megfertőzik a közelben úszó fiatal vadlazacokat.
Ráadásul, amikor a tenyésztett halak kiszabadulnak a ketrecükből, és keverednek a vadon élő lazacokkal, gyengítik vadon élő társaik genetikai állományát.
A klímaváltozás is szerepet játszik, mivel befolyásolja a lazacok táplálékláncát, valamint növeli az aszályos időszakok valószínűségét és intenzitását.
Norvégia biztosítja a világ tenyésztettlazac-mennyiségének jelentős részét – ez 2022-ban 1,5, 2023-ban 1,2 millió tonna exportot jelentett.
A fosszilis tüzelőanyagok után ez az ország legnagyobb nemzeti bevételi forrása, és rendkívül jövedelmező: 2022-ben a norvég lazactenyésztők működési haszonkulcsát 45 százalékra becsülték.
Hat halfaj fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a lazacé. Részleket ITT.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)