2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Vízirendőrök védik a vermelő halállományt a rapsicoktól

Vízirendőrök védik a vermelő halállományt a rapsicoktól

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkaptányság rendőrei a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel közösen vizsgálják a Közép-Tisza Patkós-holtágának halfaunáját. Az ott élő halak kedvelt célpontjai az orvhalászoknak, ezért a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a fokozott védelem alatt álló területet.

Amint arról korábban hírt adtunk, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival végzett összehangolt akció során a Pélyi Madárrezervátumban található Patkós-holtágon tetten értek négy férfit, akik tiltott módon horgásztak. 

Az orvhorgászok a kifogott példányokon kívül további számos halat sebesíthettek meg az úgynevezett gereblyézés módszerrel, mivel a hideg vízben a halak már a vermeléshez készülve összeállnak, az alkalmazott hármas horgok pedig egyszerre több halat is felsérthetnek, mielőtt valamelyikbe beleakadnak.

A Patkós-holtág a Közép-Tisza egyetlen természetes úton lefűződött hullámtéri holtága. A vízterület mind a mai napig rendkívül fontos élőhelye őshonos halfajainknak. Apadáskor a térségben lévő halak jelentős része a holtágba húzódik vissza, ahol a halivadékok nagy tömegben optimális körülmények között tudnak fejlődni, hogy a következő árvízzel a Tisza-folyóba visszajutva, erősítsék annak természetes halállományát.

A vízirendőrök a bűnmegelőzési folyamatokba beépítve, valamint a hasonló bűncselekmények eredményes visszaszorítása és felderítése érdekében a természetvédelmi őrökkel a terület halfaunáját speciális kutatási eszközök segítségével vizsgálja meg. 

A felmérés célja, hogy minél pontosabb képet lehessen kapni arról, hogy a Patkós-holtág mely halfajok számára jelent fontos élőhelyet, milyen arányban vannak jelen a halfajok, valamint az adott évi halszaporulatról, az állapotukról gyűjt adatokat.

A holtág halai kedvelt célpontjai a legkülönfélébb orvhalászati tevékenységeknek, ezért a halállomány felmérését követően a térséget a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a rendőrök és a természetvédelmi őrök egyaránt.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(forrás, fotók: police.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!