2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Dr. Peca

Két hét szabadság végigpecázva egy módszerrel, többféle hallal

Két hét szabadság végigpecázva egy módszerrel, többféle hallal

Ismét újabb szerzővel bővült a Pecaverzum Dr. Peca rovata. Gréczi Zoltán, az idén alakult a Blue Carp Team egyik tagja egyébként az a horgász, aki kifogta egy idei versenyen az internetet letaroló koromfekete, melanisztikus pontyot, amely jelenleg a Pecaverzum Facebook-oldalának borítóképe is.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Volt idő matekolnom az elmúlt három hónapban, hogy ha eljön a szabi ideje, akkor milyen módszerrel és hol pecázzak. A fekete pontyos verseny óta (két hónapja) nem is volt bot a kezemben.

Azt a kis képletet raktam össze a fejemben, hogy kipróbálok egy methodos módszert élő vízben és több különböző tavon is. Etető anyagnak pedig a 2 milliméteres aqua pellet vagy ttx jöhet szóba.

Az első horgászatom a Tassi V-VI-os vízterület zsilip közeli részén jött létre 12:00-től 19:00-ig egy random peca keretében. úgy Ezen a vízen három éve voltam kint utoljára, azóta teljesen átépítették az egész kifolyó rendszert. Itt aqua pellettel és egy 8 milliméteres banán-mangó ízesítésű wafterrel horgásztam. 

Erős sodrással találtam magam szemben, és a felszerelésemnek közel sem volt ideális ez a helyzet. De nem adtam fel! Négy óra elteltével jött meg az első halacska egy keszeg képében. Aztán két órányi csend. Nem voltam messze a haza indulástól, amikor beugrott egy hármas potyka. Örömmel nyugtáztam, hogy nem hiába jöttem ki. 

Már kezdett szürkülni és szúnyogok is elég vérmessé váltak, de úgy gondoltam, mielőtt elpakolok, dobok párat a pergető botommal is, hátha! A második dobásra sikerült egy kis balint fogni, és ezzel az élménnyel zártam is a napot. 

Második horgászatom alkalmával, két nappal később ismét a zsilipek kivezető szakaszának végéhez vezetett az utam, pontosan a Dunába torkolló részhez. Most még erősebb sodrással találtam magam szemben, viszont már, korábban, kilenc óra körül érkeztem. 

Az aqua pellet nem tűnt működő képesnek, így kevertem egy adag ttx-et egy doboz konzerv kukoricával és egy kis málnaszörppel. Ismét el kellett telnie közel öt órának, mire egy igazi kagylóevő, vastag szájú töves került a horgomra, amivel a sziklákon állva megvívtam a magam kis csatáját, de az öröm leírhatatlan volt. 

A csali továbbra is a banános-mangós wafter volt. Szép hely, jó idő, csend, nyugalom és egy igazi vad ponty, szinte tökéletes volt.

Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ha ez a felszerelés, amit versenyzésre használunk (Orova Csaba csapattársammal) tud működni élő vízben is, akkor mi lenne ha, ezzel pecáznám végig a kéthetes szabi hátralévő részét több különböző helyszínen?

Az első hét horgászattal történő lezárásaként – szintén utolsó pillanatban kitalálva – elautóztam a György Birtok Horgásztóra. Itt a korábban bekevert ttx-es etetőanyaggal és a már jól bevált csalival horgászva az első dobástól kezdve húztam a halat. Nagyon szép tenyeres kárászok váltották egymást a három-négy kilogrammos potykákkal. 

Aztán rájöttem, hogy szelektálnom kell a kárászokat, és ennek érdekében felraktam egy 12-es dumbellst. Innentől kezdve a kárászok elmaradtak és szép potykákkal sikerült küzdeni és játszani. Sikerült egy szintén öt kilogramm körüli potyeszt egy fotó erejére a partra csalnom, a meglepetés pedig a végére jött egy közel négy kilogrammos amur formájában. Utóbbinak kifejezetten örültem, mert körülbelül két éve elkerülték az amurok a horgomat. Talán ha hat órát tölthettem el a tavon, akkor lehet, hogy túlzok is, de így volt szép!

A következő horgászat egy közel egy hónappal korábban lefoglalt hatvan órás túra volt a Vértessomlón található Wild Carp Lake Horgásztavon. Muk Ferenc barátommal (továbbiakban Muki) már harmadszorra látogattunk el ide az elmúlt évek alatt. A tó elhelyezkedése, hangulata és halállománya számomra a legszebb és leginkább pihentetőbb helyek egyikévé teszi ezt a vizet.

Itt az aqua pellettel operáltam és továbbra is a banános-mangós wafter volt terítéken, amire jöttek is a halat. Tehát itt bebizonyosodott, hogy egy azon felszereléssel három különböző vízterületen sikerrel lehet horgászni és halat fogni.  

Folytatás következik... Addig is itt van Zoli egyik korábbi videója:

(szerző: Gréczi Zoltán)

Te is szeretsz írni a pecáról, netán filmezel?

Keresd meg a Pecaverzumot, és publikálj nálunk! Elérsz minket Facebook Messengeren és a pecaverzum@gmail.com címen is.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!