2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Melanisztikus pontyot fogtak egy bányatóból

Melanisztikus pontyot fogtak egy bányatóból

Egy nagyon ritka, rendkívül különleges, fekete ponty akadt horogra a Majosliget Pihenő és Horgászparkban a Pontybarátok Feeder Team versenyén. A gyönyörű zsákmányt method technikával sikerült horogra csábítani a Majosliget Páros Kupán.  

Váratlan zsákmány akadt a horgára Gréczi Zoltánnak Délegyházán, ahol versenyt rendeztek egy olyan bányatavon, amelyet fél éve látogathatnak horgászok és előtte húsz évig volt „parlagon”.

A majosligeti versenyen a horgász Orova Csabával alkotott egy csapatot Blue Carp team néven. Zoltánnak hetven méter távolságból sikerült megakasztania az első zsákmányát a Pontybarátok versenyén, majd a szákolás pillanatában érte a meglepetés a fekete, pikkely nélküli ponty láttán.

Rögtön értesítette a verseny egyik szervezőjét, Kőszegi Balázst, hogy jelezze a kupa fotósának, Kőszegi Diána Vandának, hogy egy nem mindennapi példányt kaphat lencsevégre.

Zoltán azt is elárulta, hogy két milliméteres Aqua Garant pellettel és egy citromsárga wafterrel sikerült horogra csábítania a halat. Az egyedi színben pompázó ponty szerencsét is hozott a Blue Carp teamnek, mert a versenyt szektor 3. helyezéssel zárták, így a különleges fogás emléke mellett serleggel is megkoronázták ezt a napot.

A fekete pontyról a Magyar Haltani Társaság (MHT) véleményét is kikértük. Harka Ákos elnök elmondta, részletes elemzést készítenek majd, de előzetesen annyit közölt, hogy ez a pontynak egy melanisztikus változata. „Melanin túltermelődése van. A melanin egy sötét színű festékanyag, pigment, ez okozza a hal színét. Más fajokból már láttam ilyen színű halat, pontyból még nem” – nyilatkozta. 

Furcsa színű halakról a Pecaverzum többször is beszámolt már: májusban piros busát, júliusban pedig majdhogynem kék amurt és koromfekete süllőt is fogtak Magyarországon. 

A versenyről, amelyen egy közel 16 kilós ponttyal vitték el a legnagyobb halnak járó díjat, egy videó is készült. 

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Elindult a Pecaverzum multimédiás sztoriküldő szolgáltatása: egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotó: Dia Fotográfia - Kőszegi Diána Vanda)  

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!