2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Nagy fogások

Kiderült, mitől ilyen koromfekete ez a süllő

Kiderült, mitől ilyen koromfekete ez a süllő

Nem ívástól és nem is a környezete miatt lett ilyen színe ennek a süllőnek. A Magyar Haltani Társaság (MHT) szakvéleménye szerint egészen más oka lehet ennek. Mutatjuk!

A fekete süllőről már érintőlegesen beszámoltunk, amikor Puskás Norbert pergetett compójáról készítettünk cikket

A Danzugi-holtágon fogta július 4-én pergetés közben, a hossza 43 centiméter volt, és a fotók elészítését követően Norbi visszaengedte, viszont őt is furdalta a kíváncsiság, hogy mitől lehet ilyen színe a tüskéshátúnak. 

A fotókat elküldtük az MHT-nak, amely válaszában azt írta, márciustól május elejéig elképzelhető, hogy ívás idején ilyen sötét legyen egy hím süllő, de később ennek kicsi a valószínűsége.

„Ha később fogták, akkor inkább sötét környezetre vagy vakságra kell gyanakodnunk” – közölték. Hozzátették: a vak hal mindig sötétet lát, a színe ehhez igazodik.

Azt is kizárhatjuk, hogy a környezete miatt lett ilyen a színe, mert Norbi úgy ismeri a területet, mint a tenyerét, és azt mondta, másfeles vízben fogta, amely nem sötét. Sok süllőt fogott már arrafelé, de ilyen sötéttel ívási időn kívül még nem találkozott.  

Puskás Norbertnek mostanában igencsak kijutott a ritka halakból: egy szem faeperrel fogott tízkilós amurt, nem sokkal később jött a pergetett compó, most pedig ez a minden bizonnyal vak, fekete süllő.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Elindult a Pecaverzum multimédiás sztoriküldő szolgáltatása: egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!