2023. december 1. péntek | Elza
Galériák

15 dunai nagyponty kapott egyedi jelölést – képgalériával

15 dunai nagyponty kapott egyedi jelölést – képgalériával

A neszmélyi Duna-ágban rendezte meg legnagyobb versenyét a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz). A 4 napon át megszakítás nélküli megmérettetésen csak az 5 kiló feletti amurok és pontyok számítottak. A természetes víz halbőségét mutatja, hogy 15 darab 10 kiló feletti pontyot jelöltek meg, a legnagyobb hal egy 18 kiló feletti amur volt.

A Kemhesz idei nagyhal fogó versenyén 21 csapat indult az ország minden részéből és a Duna túlpartjáról. A három fős legénységek 96 óráig élvezhették a természetes víz minden varázsát, az áradó-apadó vizet, a bedőlt fákat, a változatos mederviszonyokat és a szeszélyes időjárást.

A győzelmet a Dunai Horgászok I. csapata szerezte meg a többi csapatot messze maga mögé utasító horgászatával, 165 kilogramm feletti fogással, mely kimagasló eredmény egy természetes vízen.

Második lett a Csőri-Csali Horgászbolt 83,2 kilogrammal, a harmadik helyet az Esztergomi Snecizők szerezték meg 74,1 kilóval. 

A legnagyobb halat, egy 18 kiló feletti amurt, az Alibi Fishing Team tagja, Keller Csaba mérlegelte.

A neszmélyi Duna-ág állományának méretét mutatja, hogy a versenyzők 76 darab 5 kiló feletti halat mérettek be, összesen 648 kilónyi tömeggel. 

„Elmondható, hogy a mellékágaknak megvan az a stabil, szaporodó képes anyaállománya, amely a jövőt jelentheti, ha kellőképpen vigyázunk rájuk” – fogalmazott sajtóközleményében a Kemhesz, amely az esemény alatt igyekezett a később szakmai munkában is előremutató információkat gyűjteni.

Így 15 darab 10 kiló feletti pontyot jelöltek meg a szervezet munkatársai. Ebből szeretnének egy bővülő adatbázist létrehozni a halak növekedéséről, vándorlásáról, táplálkozási és szaporodási helyeiről.

A megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a Kemhesz az elmúlt években rekordmennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami intervenciós intézkedéseknek köszönhetően.

Képgaléria a versenyről: 

A Tolna megyeiek nyerték a halőrök országos versenyét. Részletek ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Kemhesz)