2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Galériák

3,9 milliárdos vízügyi fejlesztés valósult meg a Rábán és a Rábcán

3,9 milliárdos vízügyi fejlesztés valósult meg a Rábán és a Rábcán

Megkezdődött a Rába és a Rábca mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című projekt műszaki átadása.

A november 30-án záruló projektben a kijelölt Rába jobbparti szükségtározó területén megépült a Kemenesszentpétert védő másodrendű árvízvédelmi töltés, valamint négy darab árapasztó vápa kialakításával jelentősen javult a nagyvízi meder levezetőképessége az érintett folyószakaszon – számolt be az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig).

További fontos rábai projektelem a pápoci fenékküszöb, melynek megvalósításával, a kisvízszintek emelésével kettős cél érhető el. Biztosítja a meder és zátonyok állandó vízborítását kisvizes időszakban, visszaszorítva a növényzetet és emelve a térségi talajvízszinteket, valamint frissvíz utánpótlást biztosít a Pápoci-holtágban, amely a természetes környezet megőrzése szempontjából is kedvező.

A Rábca mentén a mosonszentjánosi, mosonszentmiklósi, lébényi és börcsi zsilipek rossz állapota korábban az elsőrendű védvonal állékonyságát veszélyeztette, így az öblözet árvízi elöntési veszélyének csökkentése érdekében az átépítésük már régóta indokolt volt. 

A régi zsilipeket a kivitelező ideiglenes körtöltések védelme mellett teljesen elbontotta, az új, vasbeton szerkezetű műtárgyak pedig a kor színvonalának megfelelő, acél elzárószerkezetekkel és elektromos mozgatóberendezésekkel épültek meg. 

A műtárgyakon kívül átépültek a csatlakozó mederszakaszok is, ahol a műtárgy külvízi és belvízi oldalán új vízmércék biztosítják a zavartalan vízrajzi észlelést.

A projekt záróeseményére november 14-én, kedden került sor a beruházás során átépített lébényi zsilipnél. 

A rendezvényen felszólalt Kovács Gábor Lébény polgármestere, Sopronyi László, a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. területi főmérnöke, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója, Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és Németh József, az Éduvizig igazgatója.

A projekt az Európai Unió és Magyarország kormánya által nyújtott 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg. A beruházás Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegye tíz településének közigazgatási területét érintette.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Éduvizig)