2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Galériák

73 éves mélyponton a Velencei-tó vízállása, újra pusztulnak a halak

73 éves mélyponton a Velencei-tó vízállása, újra pusztulnak a halak

Bekövetkezett az, amire számítani lehetett: a Velencei-tó július 28-án elérte a valaha mért legkisebb vízállást. Legutóbb 1949-ben volt 63 centiméter a tó vízszintje. 

Elérte a Velencei-tó vízszintje a valaha mért legkisebb vízállást július 28-án, csütörtökön 12 órakor az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint.

Ez 63 centiméter, és legutóbb 1949. október 24-én, tehát közel 73 éve volt példa arra, hogy ilyen alacsony vízállást mutasson az agárdi vízmérce. 

Napok óta mondtuk, hogy ez a vízállás beáll majd. Megtörtént. Ennél kevesebb csapadékot keveset láttunk az életben. A Velencei-tavon, amit jelenleg tudunk tenni – mert vizünk sehol sincs –, hogy vízforgatókkal frissítjük a vizet. Azt folyamatosan végzik a kollégák minden nap 4 és 10 óra között” – nyilatkozta a Pecaverzumnak az OVF szóvivője.

Siklós Gabriella elmondta, a múlt héten szerdán megalakult Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folyamatosan dolgozik. 

Azt is közölte, hogy egyelőre bizonytalanok a csapadék-előrejelzések a várható hétvégi hidegfronttal kapcsolatban. „Nem tudjuk, mi lesz a szombati frontból, gyakorlatilag a millimétereket várjuk” – fogalmazott Siklós Gabriella. 

Sajnos a Velencei-tavon újra beindult a halpusztulás. A feol.hu szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének halőrei az elmúlt kánikulai napokban tapasztaltak némi halhullást.

A megyei portál szerint ezt semmiképpen nem lehet tömeges halpusztulásnak nevezni, ezért az erre vonatkozó vészjóslások egyelőre koraiak. 

Csukák, keszegek tetemeit láttak elsősorban a dinnyési oldalon a halőrök, akik azonban arról is beszámoltak, hogy egészséges pontyokat még most is bőven foghatnak azok a horgászok, akik kitartanak a tó mellett. (Persze elsősorban ez a parti horgászokat jelenti, az északi csónakkikötők a rendkívül alacsony vízállás miatt most már járhatatlanok).

Az MTI fotóriportere, Vasvári Tamás július 28-án a helyszínen járt, és ezeket a képeket készítette:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: MTI/Vasvári Tamás)