2024. március 1. péntek | Albin
Galériák

A Tisza királynőjével koronázta meg húszéves pergetőkarrierjét – fotókkal

A Tisza királynőjével koronázta meg húszéves pergetőkarrierjét – fotókkal

Zimány Ferenc már több mint húsz éve kergeti a süllőket gumihallal, hat éve pedig vendéghorgásztatással foglalkozik a Tiszán és a Tisza-tavon. Több ezer megfogott süllővel a háta mögött ezen a héten köszöntött be hozzá élete legnagyobb tüskéshátúja.

„Ilyen nap talán nincs is... Vagy ha mégis, akkor valószínűleg maximum egyszer az ember életében. Én 20 évet vártam rá, és irgalmatlanul sok téli napot töltöttem vízen, hogy horogra kerítsem a folyó királynőinek egy 10 kiló feletti példányát. De hogy ezt a csodát úgy élhetem majd át, hogy kicsit korábban egy vendéget is hozzá segíthetek ehhez az élményhez, hát azt álmomban sem gondoltam volna” – számolt be Zimány Ferenc a Pergetőbottal a Tisza-tavon elnevezésű Facebook-oldalán

Mindezekre február 6-án, kedden került sor, amikor is az első rávágás a vendéghorgásznak érkezett. Zoli határozott bevágása és óvatos fárasztása végén hatalmas halat szákolhattak. A süllő éppen 11 kilót nyomott.

„Már csak testközelbe kerülni is ezzel a ragadozóval egy rövid időre olyan élmény, ami után mindnyájan hitetlenül és szótlanul ültünk pár percig a csónakban. Tökéletesen teljes volt a nap már ezen a ponton!” – fogalmazott Zimány Ferenc. 

Ekkor azonban még korántsem volt vége a kalandnak, mert két órával később a guide is rávágást érzékelt a botján, majd a sikeres fárasztást követően egy általa sosem látott méretű, 12,7 kilós süllőt (nyitóképünkön) emelhetett a kamera elé. 

„Az érzés leírhatatlan, egy megvalósult álom! Remek dolog tudni, hogy élnek még ilyen halak vizeinkben, ráadásul akkora számban, hogy ha a sors is úgy akarja, egy nap akár több darabbal is összefuthat az ember” – írta. 

A Pecaverzum további részleteket is megtudott Zimány Ferenctől, aki szerint egyértelműen a február a kapitális süllők ideje, ebben a hónapban lehet őket legnagyobb eséllyel horogvégre keríteni. 

„A fogás egyik különlegessége, hogy ilyenkor gyakran állnak már párban a nagy testű süllők, viszont ezek nem egymás mellől jöttek, hanem 300-400 méter különbséggel. Az egyik majdnem mederközépről, erősebb sodrásból; a másik egy homokpadról, egy sekélyebb részről” – nyilatkozta honlapunknak.  

A horgásztúra-vezető hosszú évek tapasztalataiból kiindulva állítja – és erről beszélgetett is más „süllősökkel” a napokban –, hogy decemberben-januárban csak elvétve esik el egy-egy gigantikus egyed. 

„Ilyenkor februárban fogja meg a nagy süllők zömét az ország. Közeledünk az ívási időszakhoz, és látni is a süllőkön, hogy kicsattannak az egészségtől, mind a kettő ikrás példány volt. Ez nem egészen biztos, hogy már maga az ívási folyamat, de a felkészülés erre, a kondicionáló táplálkozás igen” – fejtegette Zimány Ferenc.

Szerinte azért is lehet februárban megfogni a legnagyobb példányokat, mert az ívás előtt „rápakolnak a tömegükre”, és elkezdik rendszeresen felkeresni a sekélyebb részeket. 

„Alapvetően nem itt tartózkodnak, hanem ilyenkor kezdenek el ezekre a homokpadokra, a sekélyebb vizekre ráállni. Ez jellemző magatartásforma februárban, valószínűleg azért, mert a hímek ezeken vagy ezekhez közeli részeken fogják majd elkészíteni a fészket” – állapította meg.

Nem elég azonban, ha tudja az ember, mikor és hol kell keresni őket, még további tényezők együttállására is szükség van a sikerhez. Ilyen a például a vízállás és az időjárás különböző tényezői, mint például a légnyomás. 

„Nekünk sikerült elcsípnünk azt a napot, amikor minden összejött, pezsdült a folyó és az időjárási tényezők is megfelelőek voltak, illetve a vízállás is. Harmincéves múltra visszatekintve ilyen telet nem láttam. Nem emlékszem, amikor ilyen magas lett volna a vízállás. Kisköre alsóhoz viszonyítva mínusz 150 centiméter az általános téli vízállás. Amikor ezeket a nagyokat fogtuk, akkor érte el a téli minimumot, a plusz 270-et. Egész november közepe óta ennyire alacsony még nem volt a víz, és ez is több mint négy méterrel magasabb, mint az ideális állapot” – árulta el.  

A pénteki vendégét már le is mondta, mert érkezik az újabb árhullám a Tiszán, a víz bezavarosodott.

Csak el tudjuk helyezni 12,7 kilós süllőt a magyarországi fogások listáján, jó ha tudjuk, hogy az országos rekordot Karajos László tartja, aki 2007. január 2-án a Pilismaróti-öbölben tarthatott a kezében egy 14,96 kilós, 97 centis példányt. 

További fotók:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Zimány Ferenc/Pecaverzum)