2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Galériák

Évek óta nem látott ivadékok kerültek elő a Tisza-tóból – fotókkal, videóval

Évek óta nem látott ivadékok kerültek elő a Tisza-tóból – fotókkal, videóval

Több őshonos halfaj ivadéka is előkerült a Tisza-tónál végzett vizsgálat során. Az egyik nagy meglepetést keltett, mert már évek óta nem találkoztak vele a szakemberek.

Közzétette honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a júniusi ivadékvizsgálat eredményeit.

A társaság munkatársai 150 és 200 közé becsülték a szivárványos ökle ivadékainak kimutatott egyedszámát a mintavétel során. Az adatok feldolgozása során kiderült, hogy jól saccoltak, ugyanis 171 egyed került elő.

Ha számításba vesszük, hogy ennek a védett fajnak minden példánya ötezer forint természetvédelmi értéket képvisel, láthatjuk, hogy milyen jelentős természeti kincsnek ad otthont a Tisza-tó ezen kicsi része is. 

Mellette a bodorka képviseltette magát nagyobb számban. Jelen vizsgálat szerint az átlagos sztenderd hossza 33 milliméter, ami 4 milliméterrel haladja meg az évtizedes átlagot. 

Hasonló a vörösszárnyú keszeg esete is. Ennél a fajnál mintegy 27 millimétert mértek, szemben a 25 milliméteres korábbi adattal. 

A mintavétel legnagyobb eredménye az, hogy két pontyivadék is hálóba került, amire évek óta nem volt példa. A jó egészségnek örvendő egyedek átlagos testhossza 51 milliméter volt. 

A ragadozók közül végre megjelent a csuka is. A 105 milliméteres példány is egészségesnek tűnt, de hossza 30 milliméterrel elmarad a sokéves átlagtól. 

Nem úgy a balin, melyek átlagos hossza 41,5 milliméter volt, ami 1,5 milliméterrel több a sokéves júniusi átlagnál, és majdnem 12 milliméterrel haladja meg az egy hónappal ezelőtti méretet.

„Ezeknek a jó növekedési adatoknak a hátterében a meleg tavasz állhat. Reméljük, hogy az éghajlatváltozás nem hoz száraz nyarat, és a halivadékok épségben és jó kondícióban maradhatnak” – fogalmaztak a közlemény végén.

„Itt vagyunk a Tiszafüredi Holt-Tisza partján, ahol már 2010 óta végezzük a halállomány-felmérési vizsgálatainkat. Harka Ákos vezetésével minden hónapban felmérjük a gazdasági jelentőséggel bíró halfajokat. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy egyes halfajok ivadékai hogyan fejlődnek, milyen ütemben, mennyi van belőlük. Nagyon hosszú adatsoraink vannak arról, hogy hónapról hónapra hogyan növekednek ezek a halfajok” – nyilatkozta Papp Gábor ökológus az ivadékvizsgálat eredményeiről készült videóban. 

Fotók:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)