2024. június 19. szerda | Gyárfás
Galériák

Vödrökkel és botzsákkal gyakorolták a camping biciklizést a halőrök – fotókkal

Vödrökkel és botzsákkal gyakorolták a camping biciklizést a halőrök – fotókkal

Szeptember 18-án, hétfőn Szarvason kezdetét vette a VI. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozó, amely három napig tart. Az első nap főként az elméleté volt a főszerep, kedden azonban már mozgalmasabb programok következtek.

A kerékpáros ügyességi feladatban a halőrök egy kicsit a horgászok bőrébe bújhattak, amikor egy bójákkal kijelölt pályán kellett végigmenniük camping biciklivel – olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) tudósításában.

A teljes menetfelszerelés két vödörből (benne négy kilogramm etetőanyag és 1,5 liter ásványvíz), egy mentőmellényből és egy botzsákból állt. Ezeket kellett felpakolni, lepakolni, majd újra felvenni, illetve a fogást szimbolizáló halpárnákat egy fekete vödörben elszállítani és átadni a szervezőknek.

A második feladat szintén biciklizés volt, csak szárazföld helyett vízben. A hagyományos csónakos ügyességi versenyszámon a szervezők csavartak egy kicsit, így a halőrök vízibiciklin szelték a habokat, ami – ahogy a Mohosz fogalmaz beszámolójában – a lomha jószággal bizony egyáltalán nem volt egyszerű. 

Az egyenruhásoknak a kijelölt útvonal teljesítése közben ki is kellett kötniük, hogy egy úszóstég belsejéből összegyűjtsék a víz tetején lebegő hulladékot, majd azt szétválogassák külön-külön edényekbe. 

Miután célba értek, egy dőlőbójára kellett rádobniuk egy mentőgyűrűt. Minden sikeres találattal tíz másodpercet javíthattak a köridejükből.

A „rapid peca” versenyszám során a teljes csapat horgászott, de csak tíz percig. Az előre feletetett helyen készre szerelt spiccbotokkal és hasznos tanácsokkal két horgászvilágbajnok várta a versenyzőket. Dr. Kulcsár Aranka és Ambrus Tibor mindent megtett annak érdekében, hogy a halőröknek a szűkös időben csak a halfogással kelljen foglalkozniuk.

Ugyancsak hagyományosnak nevezhető az a versenyszám, amely során egy zavarosban horgászó személyt kellett a halőrpároknak ellenőrzés alá vonni, és a jogsértő tevékenységeket feltárni. 

A szervezők az intézkedés szabályosságát, szakszerűségét és jogszerűségét értékelték.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Mohosz)