2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Halgazdálkodás

2100 menyhal koronázta meg 7 új halőr munkába állását

2100 menyhal koronázta meg 7 új halőr munkába állását

Ünnepségen vehette át igazolványát és jelvényét 7 halőr a II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület szécsényi horgásztanyáján a napokban. Sor került 2100 előnevelt menyhallal telepítésére is az Ipolyba.

Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének (Henosz) ügyvezető elnöke korábban elmondta: a most „avatott” halőrök főként az Ipoly folyó mentén felügyelnek majd a rendre, ezzel szűkebb hazánk legnagyobb vízfelületén immár tizenkilencen ellenőrizhetik a horgászat szabályosságát – számolt be a nool.hu.

Ezentúl az ünnepségen hivatalosan is átadták az Ipoly Szakbizottságnak azt a terepjárót, amit már korábban is a Henosz ügyvitellel és halőrzéssel kapcsolatos feladatainak ellátásához használtak. 

– A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) flottabővítési programjának negyedik ütemében egy új, az ügyvitelt támogató szolgálati gépjárművet vehettünk át Budapesten a közelmúltban. Ennek köszönhetően adhattuk tovább a régi terepjáró slusszkulcsát. Ezzel szélesedett a mozgásterünk is, hiszen a horgászok gyakrabban számíthatnak halőri jelenlétre Szécsény és Balassagyarmat környékén egyaránt – mondta Kapás Imre. 

Az eseményen Csizmár Erika, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ igazgatója az országos szövetség flottabővítési programjának jelentőségéről beszélt. 

Az Ipoly Szakbizottság terepjárója a napokban megtette első szolgálati útját, amely egészen Bajáig vezetett. Kapás Imre és Kőmíves Zoltán, a szakbizottság elnöke a dél-alföldi városból mintegy 2100 előnevelt menyhallal tértek vissza az Ipoly partjára. 

A folyóban őshonosnak számító faj egyedszáma erősen lecsökkent az utóbbi években, de nehéz beszerezhetősége miatt ez idáig nem volt lehetőség a visszatelepítésére. Idén azonban megtört a jég, és az Ipoly őshonos halfajtáinak megmentésére és számuk növelésére irányuló kezdeményezés keretében a folyó 7 pontján kerültek vízbe a néhány centiméteres, fiatal menyhalak. Pont annyi helyszínen, ahány új halőr kezdte meg szolgálatát. 

A halőrzés megerősítéséről állapodtak meg az első halőri kerekasztal-beszélgetésen. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: nool.hu)