2022. május 21. szombat | Konstantin
Halgazdálkodás

214 millió köbméter vizet használtak fel a halastavak 2021-ben

214 millió köbméter vizet használtak fel a halastavak 2021-ben

Összesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a halastavaknak és a mezőgazdasági öntözéshez szolgáltatott vízmennyiséget a tavalyi esztendőre vonatkozóan.

214 millió köbméter vizet használtak fel 2021-ben a magyar halastavak, és további 135 millió köbméter fogyott el a mezőgazdaságban öntözéshez, ami összeadva 349 millió köbmétert jelent – ez derül ki az OVF tájékoztatójából.

A vízhasználók ennél jóval nagyobb mennyiséget, 470 millió köbmétert rendeltek meg, de a ténylegesen szolgáltatott vízmennyiség 2021. március 1-től 2021. november 30-ig ennél kevesebb volt. Megtehették volna, hogy még többet igényelnek, mert az engedélyezett vízmennyiséget 557 millió köbméterben állapították meg a tavalyi évre vonatkozóan. 

Ezek alapján az OVF megállapította, hogy a ténylegesen szolgáltatás a megengedett mennyiség 62,5 százalékát tette ki. 

Hozzátették: a tartósan vízhiányos időszakban a gazdálkodók mintegy 1849 hektár öntözésére jelentettek be rendkívüli vízigényt, amelynek során további 738 ezer köbméter öntözővizet használtak fel.

A vízügy infografikája alapján az elmúlt öt évben a 2021-es mennyiségnél csak egyszer, egy évvel korábban használtak fel többet a halastavak.

Öntözés esetén egyébként a vízhasználók az öt év átlagában az engedélyezett vízmennyiség 55,3 százalékát fogyasztották el.

A halgazdaságok nagyon rossz esztendőt zártak. 2021-et a halgazdálkodás fekete évének is nyilvánította Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.

A vízhiány leginkább a Dunántúlt sújtotta, ahol száz hektáron a gazdák kukoricával vetették be a kiszáradt halastavakat.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!