2022. május 21. szombat | Konstantin
Halgazdálkodás

A halgazdálkodás fekete évének nyilvánították 2021-et

A halgazdálkodás fekete évének nyilvánították 2021-et

Minden összejött idén – negatív értelemben – a halgazdaságoknak, ami miatt katasztrofálisnak értékelték a 2021-et, az elmúlt félévszázad legrosszabjának. Karácsonykor nem lesz halhiány, viszont az árak 30-35 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

„Katasztrofális volt az idei szezon, az én tapasztalataim alapján az elmúlt ötven év fekete éve lett 2021” – ezt nyilatkozta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője az Agrárszektornak

Ennek pedig több oka is van, többek között a téli csapadékhiány miatt a téli feltöltésre alapozott halastavak szárazon maradtak, a gyenge nyári esővizet az intenzív vegetáció és a szomjas földek pedig szó szerint elitták a vizet. Ekkor már látszott, hogy körülbelül akkor 30 százalékkal csökkent a haltermelés. Erre jött rá a rendkívül meleg, aszályos nyár, ami több volt, mint aggasztó: minden nap 1,5-2 centiméter víz párolgott el.

A halak viszont nem meglepő módon nem tudják tolerálni a víz hiányát, hiszen a létük alapja, ez az életterük. Amikor csökkennek a vizek, akkor nem csak az alacsony vízszinttől szenvednek. Sajnos ilyenkor nagyobb veszélynek vannak kitéve a halak, mivel az sekély vízben sokkal jobban tudnak rájuk vadászni a halevő madarak és állatok is, tehát az élettér mellett a védelem is jelentősen csökkent számukra. Ezen kívül a legmelegebb vizekben a kevesebb a természetes haltáplálék és a takarmányok is rosszabbul hasznosulnak.

„Már ma is a tározók hiány miatt, több az elfolyó víz mennyisége, mint a bejövő vízé. ha ellehetetlenül a halgazdálkodás, akkor nemcsak a hal fog hiányozni. Oda fogja sodorni a halgazdálkodást, hogy óriási hiány lesz, ha a halastavakat is felszántják. A megszűnő – felszántott tavakkal pedig az élő természeti ökoszisztéma kincsei vesznek el” – hívta fel a figyelmet a szakember. 

A minimális csapadékok sem segítettek lényegében semmit, ami pedig szintén óriási – egyelőre megoldatlan – probléma az ágazatban, az a biztosítás. 

„Amíg lehet biztosítást kötni egy szántóra, de a halastavakra nem, addig mindent el kell viselni. A madarakat nem lehet kilőni, elzavarni igen, de az nem igazán hatásos – ezt pedig egy biztosító sem tudja vállalni. A villámárvizekért sem lehet kapni semmilyen támogatást, az állam sem tud segíteni, nem látszik a megoldás. Az EU-ban hiába kalapoltunk kárenyhítő támogatásért, eredményt még nem értünk el – fogalmazott Lévai Ferenc.

A karácsony a halágazat számára is ünnep, de most nem lesz minek örülni az idei év történései miatt. Hiába értékesítik az év végi időszakban a magyar éves halfogyasztás (5500 tonna) mintegy 30-38 százalékát, az elszenvedett veszteségeket már elkönyvelték a halgazdálkodók. 

Jó hír viszont, tavaly a járvány ellenére sem csökkent a karácsonyi forgalom, idén pedig halhiánnyal nem kell számolni, az ünnepre minden halfajból bőséges lesz a választék. 

Lévai Ferenc rámutatott, inkább önként korlátozzák az exportot, de itthon, a hazai ellátásnak zavartalannak kell lennie. Ilyenkor egyébként a ponty mellett lényegében minden hal kelendő, de most fogy a legtöbb a minőségi termékekből: a harcsák, a pisztráng, a süllő, a halszeletek, a haltej, a belsőség, a halfej és a halfilé is keresettebb a vásárlók körében, mint máskor. 

Az élelmiszerágazat jelenleg 30 százalékos áremelkedést kénytelen realizálni az előző évhez képest, a magyar haltermelés is körülbelül itt fog megállni. Tehát hozzávetőlegesen 30-35 százalékkal kell idén többet fizetnie a vásárlóknak a halakért, mint tavaly ilyenkor. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!