2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Halgazdálkodás

A Dunába telepítették a világkiállításon bemutatott vizákat és tokokat

A Dunába telepítették a világkiállításon bemutatott vizákat és tokokat

Visszatelepítették a vadászati világkiállításon bemutatott tokhalakat és vizákat eredeti élőhelyükre, a Dunába. Csütörtökön mintegy ezer tokhalat engedtek szabadon. A halakra jeladókat szereltek, így követni lehet vándorlásukat. 

Az MTI híre szerint a világkiállítás zárónapjának egyik szimbolikus eseménye volt a tokhalak Dunába engedése. A nagyobb tokhalakat jeladóval szerelték fel, hogy követni lehessen útjukat, a kisebbeket pedig jellel látták el. A Pecaverzum úgy tudja, néhány vizáról van szó, 15-17 kilósakról, és egy darab vágótokról, amely pedig 20 kiló fölötti. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a visszatelepítést követően újságíróknak elmondta, olyan fajok visszatelepítéséről van szó, amelyek korábban kipusztultak vízszennyezés, és egyéb okokból, most pedig újra nő az állományuk.

Kovács Zoltán kormánybiztos elmondta, nagy valószínűséggel meglesz a több mint 600 ezer látogató a világkiállításon, csütörtökön több mint 6 ezer diákot láttak vendégül, szerdán 40 ezer volt a látogatók száma. A kiállítás társadalmi hasznossága abban is mérhető, hogy több mint 60 ezer iskolás látogatott el a rendezvényre. a vidéki helyszíneket, amelyeken év végig zajlanak a programok, eddig 1 millió 420 ezren keresték fel. 

Kóródy Olivér, a világkiállítás Hal-Víz-Ember pavilonjának kurátora hangsúlyozta, az elmúlt hetekben fókuszba tudták állítani Magyarország természeti értékeit. A kiállításra érkezett több százezer látogató megismerhette a Magyarországon egykoron honos tokféle halakat, ezen belül a vizákat, vágótokokat, kecsegéket.

A ritkaságszámba menő telepítésről a horgászhelyfoglaló rendszert üzemeltető Fishngo Kft. ügyvezetője is beszámolt. Weigert Péter elmondta, az egyik jelölt vagótok neve „Peti” lett. 

„Romániából érkeztek szakemberek, akik beültették a magyar kollégáik segítségével az eszközöket a halakba, majd kalibrálták a jeladókat, melyek jelezni fognak, mikor a vaskapuhoz fognak érni a nyomkövető eszközzel ellátott példányok. A technológia úgy működik, hogy a jeladó a hal testében, mikor a vevőegységhez megfelelő távolságra ér, lead egy jelet, így pedig lekövethető a hal útvonala. A Duna-deltában több vevőegység is várja az érkező halakat” – mutatott rá Weigert Péter.

Az ügyvezető hozzátette, ez kutatási szempontból igen fontos, hiszen ennek segítségével a jövőben képet kaphatnak a szakemberek a halak vándorlási szokásairól. 

„Jó látni, hogy a vizák és a vándorló életmódot folytató halak kezdik megkapni azt a figyelmet, ami megilleti őket, és Magyarország vezetői foglalkoznak azzal, hogy ezek a csodálatos halak újra benépesítsék vizeinket” – fogalmazott. 

Azt tudtad, hogy éves területi jegyet nyerhet, aki jelölt kecsegét fog? Részletek ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!