2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Halgazdálkodás

A horgászok segítségét kérik a törpeharcsa-ivadékfelhők gyérítésében – videóval

A horgászok segítségét kérik a törpeharcsa-ivadékfelhők gyérítésében – videóval

Egyre több helyen jelennek meg a Balatonban, és persze más vízterületek is a törpeharcsa-ivadékfelhők, amelyek kiemeléséhez adott tanácsokat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor.

A BHNp Zrt. halőrei július 11-én 34 darab törpeharcsa-ivadékfelhőt emeltek ki a Balaton két befolyójából. Már az erről megjelent beszámolóban is kérték a horgászokat, hogy segítsék a halőrök munkáját

A BHNp Zrt. szerint a törpeharcsa-ivadékfelhők kiemeléséhez a legideálisabb a sűrű szövésű, úgynevezett versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel. „A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársunkat!” – írták.

A témában most a BHNp Zrt. horgászati ágazatvezetője adott újabb tanácsokat a Facebookon megjelent videóban. 

„Fogásunk eredményét nagyban meghatározza a merítő szák típusa. Az anyag mindenképpen valami apró szövésű legyen” – szögezte le Nagy Gábor, aki egy hat milliméteres „lukbőségű”, damilos merítőt tartott a kezében.

Elmondta, ő azért szereti azt, mert nagyon gyorsan lehet húzni a víz alatt. „Azonban, amikor még igen zsenge méretű a törpeharcsa – értem ez alatt a körülbelül 1 centiméteres méretet –, akkor ezen a halón még át is tudnak potyogni” – magyarázta. 

Szerinte ilyen esetben tehát jobb lehet egy szövetes anyag, amelynek csak 1-2 milliméteres a lukbősége. 

A damilos szák tehát akkor működik a legjobban, ha törpeharcsák már elérik a 3 centiméteres testhosszt, mert akkor már sokkal fürgébben mozognak, és fontos a szák gyorsasága a víz alatt.

Nagy Gábor az Országos Horgászrend (OHR) 25. pontjára hivatkozva nyilvánította a bemutatott módszert szabályosnak. „25. A horgászkészségek mellett – ha a halgazdálkodási hasznosító másképp nem rendelkezik – az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőhálót vagy – szintén emeléses technikával használt – merítőszákot is használhat, kizárólag számára a horgászathoz szükséges, 15 cm-nél nem nagyobb – kifogható státuszú – csalihalak gyűjtésére. Ha a csalihal-gyűjtés közben véletlenszerűen idegenhonos inváziós hal kerül a hálóba, az a horgászvízbe vissza már nem helyezhető” – olvasható az OHR 25. pontjában. 

A horgászati ágazatvezető a kifogott törpeharcsák elhelyezésével kapcsolatban azt ajánlotta, hogy „tegyük ugyanoda, ahová a halbelet szoktuk” pucolásnál. 

„Ha valakinek erre még sem lenne bejártatott helye, és jelentősebb mennyiségről van szó, akkor tegyétek bele egy kukás zsákba, csomózzátok be, és hagyjátok ott a kikötőben vagy a strandon, jelezzétek ezt mindenképpen az ügyfélszolgálatunkon vagy a halőri bejelentő SMS-számon, és kollégáink el fogják szállítani a döghallal együtt” – tanácsolta Nagy Gábor. „Fogjatok jó sok törpeharcsát!” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a törpeharcsa-gyérítéshez használnak varsát, elektromos halászgépet és dobóhálót is. 

Elérhetőségek:

8600 Siófok, Horgony u. 1.

Postacím: 8601 Siófok, Pf. 18.

Nyitva tartás: H-P: 08:00 - 15:30 Ebédszünet: 12:00 - 13:00

Telefon: +36 84 519-640

Fax: +36 84 519-641

E-mail címek: [email protected] [email protected]

Halőri bejelntő SMS: +36-30-350-3333

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: BHNp Zrt.)