2022. június 27. hétfő | László
Halgazdálkodás

A lokális akvakultúra fejlesztésével csökkenthető Magyarország halimportfüggősége

A lokális akvakultúra fejlesztésével csökkenthető Magyarország halimportfüggősége

Magyarországra látogatott a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója. Charlina Vitcheva az Agrárminisztérium meghívására érkezett hazánkba, hogy szakmai látogatása keretében megismerje a magyar akvakultúra ágazat hazai erősségeit és kihívásait, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022-t a kisüzemi halászat és az akvakultúra nemzetközi évének nyilvánította. Az ágazat a világ halászfogásának 40 százalékát adja, világszerte csaknem 500 millió ember megélhetését biztosítja.

Az Európai Unió országai közül Magyarország első az afrikaiharcsa-termelésben, míg második helyet szerezte meg a szürkeharcsa-termelés és harmadikat a pontytermelés területén. 

Az édesvízi akvakultúra az Európai Unió egyik legjobban szabályozott szektora, amely olyan területeken is egészséges élelmiszereket, sőt biztos munkahelyeket kínál, mint a tengerrel nem rendelkező országok, mindemellett fontos potenciált hordoz a tengeri halállományok hasznosításának kiváltása szempontjából is – ismertette a szaktárca közleményében.

A kétnapos látogatás során Charlina Vitcheva az AM-ben megbeszélést folytatott Zambó Péter erdőkért felelős államtitkárral, valamint a halgazdálkodásért felelős szervezeti egységek vezetőivel.

Az AM innováció adta lehetőségek, a fenntartható fejlődés, a természeti értékek védelme mind a lokális akvakultúra növekedését erősítheti, ami révén csökkenhet Magyarország halimportfüggősége.

Főigazgató asszony a látogatás során megismerhette a magyar akvakultúra ágazatot, amely számos innovációs lehetőséget is rejt. 

Az AM továbbra is azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére, a magyar innovatív megoldások bevezetésére és elterjesztésére – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Összefogást sürgetett Magyarország az Európai Akvakultúra Termelők Szövetségének ülésén, amelyet Budapesten tartottak. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!