2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Halgazdálkodás

Összefogást sürgetett Magyarország az Európai Akvakultúra Termelők Szövetségének ülésén

Összefogást sürgetett Magyarország az Európai Akvakultúra Termelők Szövetségének ülésén

Az Európai Akvakultúra Termelők Szövetsége (FEAP) Budapesten tartotta meg 54. találkozóját. A hazai haltermelőket és -feldolgozókat összefogó Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) már hosszú évek óta az FEAP tagja, így nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy idén Magyarországon rendezték meg a konferenciát.

A Mahal tudósítása szerint ez volt az első alkalom, hogy a nagy múltú nemzetközi szervezet hazánkba látogatott a rendezvénnyel. 

„Örvendetes, hogy az európai közösség is elismeri a magyar haltermelés értékeit és a hazai haltermelők tudását” – nyilatkozta dr. Németh István, a Mahal elnöke.

Az Európai Unióban a második legfontosabb termelt édesvízi halfaj a ponty, Magyarország az évi 11,9 ezer tonnával a harmadik legnagyobb pontytermelő az EU-ban

Magyarországon a ponty után a második legnagyobb mennyiségben előállított édesvízi halfaj az afrikai harcsa, ebből a halfajból hazánk 3,8 ezer tonnával a legnagyobb termelő. „Nagyon büszkék vagyunk, hiszen ez az elmúlt két évtized kemény munkájának az eredménye” – fogalmaztak a Mahal híradásában. 

Dr. Németh István megnyitójában európai szintű összefogásra biztatta a számos országból érkező halászati szakembereket, hiszen csak közös erővel lehet megoldani az akvakultúra ágazatot érintő problémákat. 

Beszédében kiemelte, hogy a szektornak növelni kell az alkalmazkodóképességét, új technológiákat és halfajokat kell beemelni a haltermelésbe, valamint innovációra és magasabb gépesítésre van szükség.

Drasztikusan csökkent tavaly a magyar haltermelés kibocsátása. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Mahal)