2022. december 8. csütörtök | Mária
Halgazdálkodás

A magas árak miatt kevesebb halat telepítenek a Körösökön, mint tavaly

A magas árak miatt kevesebb halat telepítenek a Körösökön, mint tavaly

A negatív gazdasági hatások miatt ugyanannyi pénzből kevesebb halat telepítenek idén ősszel a Körösökön, mint tavaly. 

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) vízterületein szeptember 27-én, kedden kezdetét vették az őszi haltelepítések, amelyek során – a tavaszi és a nyári halasítási periódusokhoz hasonlóan – ismét jelentősebb mennyiségű hallal fognak gazdagodni a folyók, a holtágak, a tavak és a csatornák.

A KHESZ tájékoztatása szerint a telepítések első szállítmányaival a héten dévérkeszeg, márna és kétnyaras ponty kerül a vizeinkbe, a közeljövőben pedig balin, dévérkeszeg és jászkeszeg érkezése várható. A háromnyaras pontyok kihelyezését tervezetten október 10-én kezdik meg.

„Az őszi haltelepítések kapcsán előrevetíthető, hogy az elmúlt fél év gazdásági folyamatainak következményeként kialakult magas pontyárak miatt ugyanazon költségből kevesebb mennyiség megvásárlását tudjuk megvalósítani” – közölték a szomorú hírt.  

Hozzátették: amennyiben ritkább őshonos fajok beszerzésére nyílik lehetőség, a vizek halfaunakészleteinek megőrzése érdekében igyekeznek azt maradéktalanul kihasználni.

A piaci folyamatokban történő változások miatt a KHESZ halgazdálkodási bizottsága a következő hetekben már a jövő évi haltelepítési lehetőségeket és halkihelyezési mennyiségeket is tárgyalni fogja.

Négy tonna harcsát telepítettek az áradó Tiszába és az RSD mellékvizeibe. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KHESZ)