2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Halgazdálkodás

Ádáz küzdelem folyik a törpék ellen országszerte – fotókkal, videóval

Ádáz küzdelem folyik a törpék ellen országszerte – fotókkal, videóval

A téli idő beálltával országszerte zajlanak a törpeharcsa-gyérítések, ilyenkor lehet ugyanis hatékonyan begyűjteni a mélyebb részekre összesereglett halakat.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az október szelekciós halászat során összesen 3.140 kilogramm busa és 10.233 kilogramm törpeharcsa volt a termés.

Ezzel a mennyiséggel a halászok az idei évben már 36.879 kilónál tartanak, ebből 23.896 kiló busa, 12.983 kiló törpeharcsa. 

Eredmények 2022-ben a Tisza-tavon:

február: 992 kiló

március: 3.292 kiló

április: 1.527 kiló

Május: 5.094 kiló

június: 2.299 kiló

július: 3.857 kiló

augusztus: 1.442 kiló

szeptember: 5.003 kiló

október: 13.373 kiló

összesen:  36.879 kiló

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) a Facebookon közölt rövidhírt az elmúlt hét eredményeiről. 

Azt írták, hogy élősúlyban mérhető „ökológiai haszonként” is értelmezhető annak a mintegy 27 mázsányi inváziós halnak a hiánya, amelyet a vizeinken zajló törpeharcsa szelektáló halászat eredményezett a Peresi-, a Hantoskerti- és a Kákafoki-holtágon (Bikazugi-ág). 

„Folytatjuk” – zárták a bejegyzést. 

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) is sikeres fogásról közölt beszámolót, amely mellé videót is mellékeltek.

A HECSMSZ három helyszínen, az Atkai Holt-Tiszán, a Körtvélyesi Holt-Tiszán, a Mártélyi Holt-Tiszán kezdte meg november 4-én a törpeharcsák gyérítő halászatát. 

A szövetség halászai másfél héttel később kerítettek sort az első „felnézésre” utóbbi két helyszínen. Az új területekre kihelyezett varsák több mint 1 tonna feletti fogást eredményeztek.

A múlt héten a Kurca-folyó és a Kórógy-ér szegvári szakaszán folyt a törpeharcsa-állomány ökológiai célú szelektív halászata. 

Halasi Tibor, a Szegvári Horgász Egyesület elnöke a Szegvár Online-nak elmondta, összesen 850 kilogramm inváziós fajtól szabadították meg vizeiket. 

Köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a társadalmi munkában: Bányai Sándor, Piti József, Fekete András, Gábor Ferenc, Vígh Csaba, Lukács Róbert, Kiss Ferenc, Szabics László, Téli Walter, Farkas Attila, Bihari Attila, Bihari Attila Gergő, Rácz Ferenc és Szép Endre.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KHESZ)