2024. március 2. szombat | Lujza
Halgazdálkodás

Bekerült a friss halhús a magyar élelmiszerek minősítő rendszerébe

Bekerült a friss halhús a magyar élelmiszerek minősítő rendszerébe

Újabb élelmiszer előtt nyílt meg a KMÉ-védjegy pályázati lehetőség. Mostantól már a friss halhúsra – élő halra vagy friss és előkészített halászati termékekre – is benyújtható a kérelem.

Az egészséges és változatos táplálkozásban méltán birtokol előkelő helyet a hal, amely ezután a KMÉ-védjegy menüjét is gazdagítja. Legalábbis a pályázható termékkört mindenképp – számolt be a Magyar Állattenyésztők Szövetége (MÁSZ).

A friss halhús – élő hal, friss és előkészített halászati termékek – esetében a védjegyhasználatot a haltermelő vagy a halászati termékeket előállító halfeldolgozó vállalkozás kérvényezheti.

A KMÉ-védjeggyel jutalmazott halnak garantáltan hormonmentes, illetve hormonhatású hozamfokozótól mentes termelésből, továbbá szigorúan ellenőrzött minőségű vízből kell származnia.

A hal csak elismert halfajta vagy hibrid lehet, melynek tenyésztése, lehalászása, szállítása és előkészítése során a technológiai, higiéniai előírásokon túl az állatjóléti követelmények is messzemenően teljesülnek.

A halhús frissességéhez nem férhet kétség, ugyanis sem fagyasztott, sem pedig felengedett hal nem hozható forgalomba KMÉ-tanúsítással. A pályázati lehetőség kizárólag édesvízi élő hal vagy friss és előkészített halászati termék számára érhető el.

A KMÉ a Kiváló Minőségű Élelmiszer rövidítése, és egy olyan védjegyrendszert takar, amely egyszerre utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra. Két kategóriája érhető el: KMÉ és KMÉ arany fokozat. Eddig 34 termék kapott minősítést. 

A megnyitott termékkategóriákban – így a friss halhús esetében is – bármikor beadható a pályázat, nincs megszabott határidő. Azonban a gyorsabb elbírálás érdekében érdemes figyelemmel kísérni a bírálóbizottsági ülésnaptárt és legalább két héttel a soron következő ülés előtt benyújtani a pályázatot, így a helyszíni auditra és az esetleges hiánypótlásra is mihamarabb sor kerülhet – olvasható a MÁSZ közleményében. 

A pályázati feltételekről bővebb információ ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet)