2024. július 16. kedd | Valter
Halgazdálkodás

Eljöhet az etetőanyag-előállítás új korszaka

Eljöhet az etetőanyag-előállítás új korszaka

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke szerint itt az ideje, hogy az etetőanyagok előállítása pontos szabványokhoz legyen kötve. A Mohosz ebben a témában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) segítségét kéri.

A Mate és Mohosz kapcsolata idén szorosabb lett, a két szervezet felsővezetői január végén egyeztettek a közös munkáról az innovatív és fenntartható halgazdálkodás jegyében. 

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke a Fishing Movies által közzétett videóban arról beszélt, hogy a vizekbe kerülő etetőanyagokkal kapcsolatban egységes szabványokat kell kialakítani, és a horgászszervezet ebben a Mate szakembereinek a segítségét kéri.

„Ha egy állattartó telepet megnézünk, ott a takarmánykészítésének pontos sztenderdje van. A halak etetésével kapcsolatban ez a dolog még nincs meg, és azt szeretnénk elérni, hogy ha bárki vásárol Magyarországon etetőanyagot vagy csalit, akkor pontosan tudja, hogy annak milyen alkotóelemei vannak, mit tartalmaz, milyen egészségügyi kockázatai vannak. Azt szeretnénk, ha az etetőanyagok a vizeket nem rongálnák, és csak olyan kerülhetne bele, amelyik hasznosul a halakban, és utána nem lesz belőle semmiféle probléma” – nyilatkozta Szűcs Lajos.

Ha a közel 900 ezer regisztrált magyarországi horgász alkalmanként fél kilogramm etetőanyagot bedob a vízbe, az egyetlen peca alkalmával 450 tonnányi mennyiséelget jelent. Korábbi számítások szerint évente 7500 tonna etetőanyag kerül be a magyar vízekbe. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy mivel etetjük azt a halat, amelyből akár vacsora is lehet.

A hatalmas mennyiségű etetőanyag jelenleg gyakorlatilag ellenőrzés nélkül kerül a hazai vizekbe, miközben bizonyos alapanyagokat, például az arzént tartalmazókat már kitiltották az Európai Unióból.

Az Európai Unió már foglalkozik a csalianyagok ellenőrzésének és engedélyeztetésének kérdésével, mondta korábban Urbányi Béla, a Mate Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének professzora.

A hivatalos horgászkártyák és fogási naplók tanúsága szerint tavaly 4478 tonna halat – leginkább pontyot – fogtak Magyarországon, és az engedéllyel rendelkező, etető horgászok összesen több mint 7,5 millió napot szenteltek a hobbijuknak. Ha pedig ilyen nagyok a számok, nagyon fontos, hogy az etetőanyagok minősége is rendben legyen.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum)