2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

Harmadára esett a forgalom a haltermelési létesítményekben

Harmadára esett a forgalom a haltermelési létesítményekben

Hiába esett az eső, az nem enyhült a vízhiány, elkeserítő helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon. Az elmúlt évekhez képest háromszorosára emelkedett takarmányár, a haltelepítésre szánt halak pedig dupla annyiba kerülnek mint tavaly.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) augusztus végi szemléje szerint összesen mintegy 120 olyan víztestet tart számon, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállománya teljesen elpusztult, mert nem álltak benne rendelkezésre az életfeltételek – emlékeztetett a vaol.hu-nak adott interjújában Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a Mohosz alelnöke. 

Szavai szerint további több száz víztest veszélyeztetett a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt. Több helyen kényszerlehalászásokat is tartottak. 

Vas megyében a nyár eleji jelentős csapadékok miatt a horgászvizek többsége az országos helyzethez képes jobb helyzetben van, inkább csak a kis patakok, és néhány kisebb horgásztó sínylette meg az elmúlt időszakot, de jelentős halpusztulás nem volt – tájékoztatott Puskás Norbert.

A Mohosz alelnöke szólt arról is, a vízhiány miatt mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a haltermelési létesítményekben, pedig a hazai halakra mind itthonról, mind a szomszédos országokból jelentős a kereslet.

A magyar tógazdasági haltermelés más mezőgazdasági ágazatokkal ellentétben semmiféle kárenyhítésben nem részesül. Nem kapnak kompenzációt az aszálykár vagy az árvízkár miatt, de területalapú támogatásra sem pályázhatnak. 

A jelenlegi kockázatokat és a gazdasági számításokat figyelembe véve az ágazat szereplői közül várhatóan sokan felhagynak a tevékenységükkel, és szántóföldi növénytermesztésbe kezdenek az arra alkalmas halastavak területén.

A haltermelők és a horgászszervezetek szoros és partneri együttműködése ellenére sem lehet már a fogható méretű pontyok telepítését bruttó 1500 forint/kilogrammos árnál kedvezőbben megoldani, ami az előző évi ár közel duplája. 

A vasi szövetség a rendkívüli helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló mennyiségű – mintegy 53.989 kilogramm – pontyot telepített, és az anyagi lehetőségek függvényében további halasításokat terveznek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet)