2022. december 8. csütörtök | Mária
Halgazdálkodás

Hétfőn kezdődik az állománymentő halászat a Gyálai Holt-Tiszán

Hétfőn kezdődik az állománymentő halászat a Gyálai Holt-Tiszán

Április 4-én, hétfőn kezdődik a Gyálai Holt-Tiszán az állománymentő halászat, amely a vízterület kotrása miatt vált elkerülhetetlenné.

Mint arról a Pecaverzum március elején beszámolt, horgászati tilalmat és állománymentő halászatot rendeltek el a Gyálai Holt-Tiszán. 

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületet váratlanul érintette a holtág kotrásának híre. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) februárban kereste meg őket az általuk halgazdálkodási hasznosítás alatt álló vízterületen elkezdődő mederkotrási munkával kapcsolatosan. A fent említett korlátozásokra ezekre tekintettel került sor.

Az ügyben most a szegedi egyesület újabb közleményt jelentetett meg. „Tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése tárgyú KEHOP-1.3.0 azonosítószámú meghirdetett projekt kivitelezési munkái március hónapban elkezdődtek. Jelen fázisban a Fehérpart-Szilvás szakasz vízszintcsökkentése történik, hogy az állományszabályozó és állománymentő halászat elkezdődhessen” – közölték közösségi oldalukon március 29-én, kedden. 

Kiemelték: a beruházás kapcsán a halmentéssel kapcsolatos feladatok bonyolítása egyesületi feladat. 

A tervek szerint ezt április 4-én kezdik, a halmentésből származó példányokat pedig áttelepítik az egyesület által hasznosított más vizekbe. Hogy pontos hová, azt egyelőre nem árulták el. 

Felhívták a figyelmet, hogy a vízterületen további intézkedésig március 31-én 00 órától általános tilalmat rendeltek el.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: pixabay.com)