2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

35 mázsa invazív halat szedtek ki a Tisza-tóból

35 mázsa invazív halat szedtek ki a Tisza-tóból

Folyamatosan zajlik az ökológiai célú, szelektív halászat a Tisza-tavon. Csak az idei évben már közel 3500 kilogramm halat szedtek ki a vízből. 

Márciusban kezdődött az ökológiai célú, szelektív halászat a Tisza-tavon, ahol azóta folyamatosan végzik a munkát, hetente több alkalommal is jelentős mennyiségtől szabadítják meg a vizet – adta hírül a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft .

A nyilvánosan elérhető összesítő jelentés alapján csak az idei évben törpeharcsából 1830, míg busából 1597 kilótól szabadították meg a Tisza-tavat. 

Ez havi bontásban így oszlott el összesítve:

  • március: 1555 kilogramm
  • április: 1872 kilogramm

Az invazív fajok jelenléte 2016 óta okoz egyre nagyobb problémát Magyarországon, amióta a természetes vizekben megszűnt a kereskedelmi célú halászat. 

Míg 2013 előtt csupán a Balatonból száztonnás nagyságrendben halásztak le busát évente, addig tavaly az egész országban mindössze 14,7 tonnát fogtak ki a horgászok, ökológiai halászatok során pedig 4,3 tonna került ki.

Ez a Balatonra vetítve is csak 370 kiló volt 2019-ben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) statisztikái szerint.

A kártékony halak jelenléte már olyan szintet ért el, hogy vannak helyek, ahol a horgászok maguk vették kezükbe az irányítást, Szentesen például önkéntesek végzik a Kurca törpementesítését. 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!