2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Halgazdálkodás

Nehéz visszaszorítani a törpeharcsát a Körösök egyik legfertőzöttebb holtágán – fotókkal

Nehéz visszaszorítani a törpeharcsát a Körösök egyik legfertőzöttebb holtágán – fotókkal

November elején megkezdte a törpeharcsa-szelektáló halászatot az egyik leginkább fertőzött vízterületén, a Peresi-holtágon a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

Közleményükben hangsúlyozzák, egy ekkora méretű vízterületen – amelynek hossza 27,6 kilométer, a területe pedig 174 hektár – rendkívül nehéz visszaszorítani a törpeharcsák állományát. 

Ennek érdekében a halászatot végző, illetve őket segítő kollégák már évek óta megfeszített munkát végeznek, amelyet a téli időszakban ködös, esős, fagyos időjárás, nyár derekán pedig – a törpeharcsabolyok júliusi begyűjtése során – perzselő hőség kísér.

Az elmúlt években a KHESZ több vízterületen eredményesen gyérítette a törpeharcsák állományát, a fent említettek okán azonban ez a Peresi-holtág esetében egy sokkal nehezebb feladat.

A Peresi-holtágon november eleje óta zajló intenzív gyérítés eredményeképpen két hét leforgása alatt 6730 kilogramm törpeharcsától mentesült a vízterület, ami egyedszám tekintetében önmagában is százezres nagyságrendű. 

Az pedig, hogy a Peresi-holtágból az elmúlt évek során lehalászott összmennyiség ezzel átlépte a 100 tonnát, nem csupán haltömegben, hanem anyagi- és munkaáldozat tekintetében is grandiózus – írta a KHESZ.

„A leírtak nyomán szeretnénk leszögezni: az évek óta rendszeresen és szisztematikusan végzett törpeharcsa-lehalászással kollégáink példaértékű munkát végeznek, aminek célja a természetes vizek ökológiai állapotának a javítása és a horgászat komfortosabbá/élménydúsabbá tétele. Ez a Peresi-holtág esetében is egyértelműen a pozitívumokat támogatja” – fogalmaztak a tájékoztatóban. 

Az előttünk álló téli szezonnal kapcsolatban elmondható: a KHESZ a törpeharcsa-szelektáló halászatot ezúttal is a horgászati szezon kora tavaszi beköszöntéig fogja végezni az időjárási viszonyok adta lehetőségek függvényében folyamatosan, a tervek szerint a Peresi-holtág mellett más vízterületeinken is.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KHESZ)