2022. január 18. kedd | Piroska
Halgazdálkodás

Süllőtelepítésre fordították az orvhalászoktól befolyt bírságot

Süllőtelepítésre fordították az orvhalászoktól befolyt bírságot

Süllőtelepítésre fordították az orvhalászoktól befolyt bírságot Győr-Moson-Sopron megyében, ahol két helyszínen közel 400 kiló süllőt engedtek szabadon.

Két orvhalászok ellen indított büntetőügyben is precedens értékű bírósági ítélet született a nyáron Győr-Moson-Sopron megyében. Mindkét esetben komoly pénzbírsággal sújtotta a bíróság az elkövetőket.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége számlájára befolyt mintegy 2 millió forintból – az ígéretekhez híven – telepítést hajtottak végre. 

Az ügyvezető elnök a Pecaverzumot arról tájékoztatta, hogy a megítélt pénzbírságból süllőket vásároltak. 

„Nagyon rablóhalhiányos piacon sikerült beszerezni a halakat a Tógazda Halászati Zrt-től” – nyilatkozta Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsanna. 

A halasításra november 25-én, csütörtökön került sor: 2-3 nyaras süllőkből összesen 373 kilogrammot engedtek szabadon a Zátonyi-Dunába és Felső Szigetközi ágrendszerbe. 

Az ügyvezető elnök hozzátette: idén kilenc orvhalászok elleni ügy indult a megyében, a többi esetében még várják a jogerős ítéletet.

Azért számított precedens értékűnek az orvhalászok által befizetett bírság, mert a halgazdálkodási értéket most sikerült elsőször érvényesíteni bírósági eljárás során.

A szabályszegő horgászokkal szemben – akik nem bűncselekményt, hanem szabálysértést követnek el – az illetékes kormányhivatalok szabják ki a halvédelmi bírságot, amely a Magyar Államkincstár számlájára folyik be, abból az illetékes szövetségek közvetlenül egy fillért sem látnak.

A Balatonon ez az összeg az idei évben meghaladta a 10 millió forintot.   

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!