2024. március 1. péntek | Albin
Halgazdálkodás

Szaporodnak a kérdőjelek a maconkai törpeharcsák körül – fotókkal

Szaporodnak a kérdőjelek a maconkai törpeharcsák körül – fotókkal

Az ország számos vízterületéhez hasonlóan a Maconkai-víztározón is nagyüzemben zajlik a törpeharcsák gyérítő halászata varsás módszerrel.

A tapasztalatokról, eredményekről beszámoló Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) a helyileg illetékes kormányhivatal halgazdálkodási hatóságának engedélyével és a haszonbérlő Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) hozzájárulásával vághatott bele az ökológiai célú szelektív halászatba az előtározón, valamint a déli tórészleteken. 

A varsákat először március 14-én emelték ki a vízből, akkor a 128 darab eszközben 850 kilogrammot találtak, majd három nappal később 132 kilogrammot „adott” 150 varsa.  

A folytatás nem maradt el, és jött egy újabb próbálkozás, amely az egyik vízterületen még jobban nem várt, egy másikon pedig egyáltalán nem remélt eredményeket hozott.

November 17-én 162 darab varsát üzemeltek be, de az elmúlt héthez nézve teljesen más konstrukcióban. Az őszi második fordulóban fogott meglepően kevés törpe és így a jogos kérdőjelek okán akkor az a döntés született, hogy ezúttal a III. tó másik (nyugati) felére kerülnek be a varsák (48 darab), a maradék 102-t pedig áthelyezték az előtározóra, továbbá 12 tesztvarsát telepítettek a Rekord-tavon.

Először az előtározó esetében hozták felszínre a varsákat. Majdnem mindegyikben volt harcsa, de nem törpeharcsa, ráadásul átlag 4 kilogrammos tömeggel, és emellett jelentős számú süllő is előkerült 2 kilós átlagban.

„Egyre jobban valószínűsíthető, hogy a nagyon erős ragadozóállomány is benne van abban, hogy mindösszesen 1 kilogramm volt a fogás, 5,00 dekagramm/darab átlag mellett. Nagy meglepetés, de tavasszal még sanszos, hogy visszatérünk ide is, mert az ördög és a törpeharcsa nem alszik” – olvasható a BSHE tájékoztatásában. 

A III. tavon, azon belül „a másik térfélen” ezúttal 51 kilogramm (880 darab) volt az összfogás, mindez a múlt hetivel gyakorlatilag megegyező intenzitással és átlaggal (5,80 dekagramm/darab). 

A varsákba itt újra belekerült több növendékharcsa és egy-, kétnyaras süllő. Az egyéb halak között bodorka, karikakeszeg, dévérkeszeg, küsz, széles durbincs és „mutatóban” ponty volt megtalálható. A tapasztalatokat levonva megállapították, hogy gyakorlatilag ezen a területen az egy héttel korábbi fogáshoz képest nagy újdonságot nem tapasztaltak.

A Rekord-tóra egy külön teóriát állítottak fel, mivel ott fogtak már 50 deka feletti példányokat, és az év korábbi szakaszában ivadékfelhőket is emeltek ki a vízből. Biztos, ami biztos alapon úgy gondolták, hogy megnézik, mennyire van sok törpe egy olyan vízterületen, ahol fajlagosan a legtöbb hal található, de nincs harcsa, fajlagosan a legtöbb nagy fehérjetartalmú bojli, pellet kerül be, és ahol a legnagyobb az átlagmélység. 

Már az első varsa megmutatta, hogy a sokszor hangoztatott „az üres biológiai fülke” teória itt alaposan megdőlt, ugyanis mindenki csak csendben állt a parton a meglepetéstől, amikor a 12 varsából 634 kilogramm törpe került ki. Csak azon nem illetődtek meg, hogy a többi tórészlethez viszonyítva jelentősen nagyobb, 9,40 dekagramm/darab átlaggal találkoztak. Ez 1,5 hektáron 6750 darabot eredményezett.

Az is érdekes, hogy ez a mennyiség sem nyomta a rá a bélyegét az itteni rekordfogásokra, ugyanis a rekordhalak száma és tömege is szépen növekedett az idén, ezt bizonyítják a Maconkai-víztározó rekordlistára feltöltött adatlapok. 

Összegzésül a BSHE közölte, a harmadik halászati fordulóban újabb 686 kilogramm és mintegy 7640 darab törpeharcsa távozott a tórendszerből. 2023-ban, a szekció első évében, a fogott össztömeg eddig 1668 kilogramm. 

„Ez már az őszre várt mennyiség, de egyáltalán nem a várt helyekről. A törpék fogynak, a kérdőjelek szaporodnak, ezért az a döntés született, hogy a Rekord-tóban még marad egy hétre a varsa, és emellett még a IV. tórészletre is megy újra egy teszt varsasor” – tudatták.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)