2021. október 27. szerda | Szabina
Halgazdálkodás

Többszáz halat, köztük óriási pontyokat mentettek ártérből a Tisza-tavi halőrök

Többszáz halat, köztük óriási pontyokat mentettek ártérből a Tisza-tavi halőrök

A Tisza árterét járva a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. halőrei egy olyan, főmedertől elszigetelt víztestet találtak, ahol a párolgás miatt már alig volt víz. Ez a maradékvíz folyamatosan zavaros volt, a meleg hatására pedig az algák is elszaporodtak benne. Ilyen körülmények között valós a hajnali oxigénhiány kialakulásának veszélye. Az alapos szemrevételezést követően nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős mennyiségű hal mozog a vízben, s mivel a halak életfeltételei folyamatosan romlottak, gyors halmentést kellett szervezni.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. közlése alapján a körülmények nem csak a halak számára voltak nehezek, a halőröknek is meg kellett megküzdeniük a mély iszapréteggel, ami a vízben való haladás mellett a háló húzását is rendkívül nehézzé tette. 

Már az első próba során kiderült, hogy nem hiábavaló az energia-befektetés. Vegyes korosztályú pontyokon túl juvenilis és ivadék korosztályú csukák kerültek elő a nagyobb hányadot kitevő a bodorkák és vörösszárnyú keszegek mellett. 

A kimentett halakat faj és korosztály szerint nyilvántartásba vették, majd oxigénellátással felszerelt halszállító kádakban az Örvényi-morotva partjára szállították. 

Ott kíméletesen, vigyázva, hogy a nagyobb egyedek ne tegyenek kárt a kisebbekben, áthelyezték a halakat a megfelelő életfeltételeket biztosító vízbe. 

Három halszállító kád telt meg a kubikban rekedt őshonos halakkal. Egynyaras pontyokból 172 darabot, az ennél idősebbekből mintegy 124 kilót sikerült kimenteni. Mellettük csukából 40 darab ivadék és 231 juvenilis példány, továbbá 59 bodorka. 12 vörösszárnyú keszeg, 2 dévérkeszeg és harcsa menekült meg a pusztulástól.

Az őshonos halak eszmei értéke az életük és az ökoszisztémában betöltött szerepük miatt rendkívül magas, a halgazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendelete alapján  mintegy 850 ezer forint. 

Két hete Tiszaalpár területén a vízzel megtelt ártérre halak szorultak be. Ott a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségnek kellett közbelépnie. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!