2024. május 21. kedd | Konstantin
Halgazdálkodás

Úttörő kezdeményezés: az élő Tiszán is elkezdik a szelekciós busahalászatot

Úttörő kezdeményezés: az élő Tiszán is elkezdik a szelekciós busahalászatot

Idén tavasszal elkezdi az ökológiai célú szelekciós busahalászatot a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ). Ez igazi kuriózum lesz, ugyanis folyó vízen hasonló tevékenységet máshol jelenleg nem végeznek Magyarországon. 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2023.03.07-én megkezdte a Nagykunsági Főcsatorna nyári vízszintre való feltöltését, ezért és a haltelepítések megkezdése miatt a KTVHESZ befejezi a törpeharcsa ökológiai szelektív halászatát. 

A varsákat március 8-án felszedték a Nagykunsági-főcsatornából – adta hírül a KTVHESZ. 

2023-ban 2060 kilogramm törpeharcsát távolítottak el a vízterületből. A törpeharcsa szelektív halászatát a csatorna őszi leeresztése után tovább folytatják.

Az ökológiai szelektív halászattal a KTVHESZ nem áll le, azt tovább folytatják a Tisza-folyón, ahol a busa halászatát kezdik meg.

Ez különleges, régóta várt és üdvözlendő beavatkozás lesz, ugyanis Magyarországon a KTVHESZ lesz az első szövetség, amely belevág az inváziós halfaj folyón történő szelekciós halászatával. (Elképzelhető, hogy korábban próbálkoztak már idehaza ilyesmivel, de az utóbbi években nem, és jelenleg sem zajlik folyóvízi busahalászat idehaza.)

Donkó Péter ügyvezető igazgató már tavaly ősszel beszélt a Pecaverzumnak a tervezett busahalászatról, most pedig megerősítette, hogy idén tavasszal valóban sort kerítenek az első halászati napra.

„A halászok elmondása szerint olyan helyeken érdemes próbálkozni majd, ahol az ártérről a víz húzódik vissza a mederbe, és a visszafolyó vízzel érkező táplálékra ráállnak a busák. Ezeket a helyeket próbáljuk majd meghalászni a tavaszi áradásokkor” – nyilatkozta honlapunknak Donkó Péter.  

A munkálatokat a tervek szerint úszó varsával, illetve úsztató hálóval végzik majd. „Az úsztató háló egy jóval aktívabb eszköz, mint a varsa. A hálót csónakhoz kötik, és megpróbálják bekeríteni a halat és megfogni. Ezzel a módszerrel csak a nagyobb testű busákra fognak halászni. Ritkább szövésű is lesz a háló, hogy más halak ne akadhassanak bele” – részletezte a módszert korábbi cikkünkben.  

A szelektáló halászatok mindig halőri felügyelet mellett kezdődnek és végződnek, és azokról értesítik majd a horgászokat.   

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége)