2022. december 8. csütörtök | Mária
Nagy fogások

3 óráig tartott a bojlival fogott 41 kilós busa fárasztása

3 óráig tartott a bojlival fogott 41 kilós busa fárasztása

A horgásznak csónakos segítséget kellett kérnie, mert egyedül esélye sem lett volna az egész pontosan 41,525 kilós buával szemben. A kapitális halat bojlival fogta, a horog pedig szabályosan a szája szélébe akadt. 

Egyedül bojlizott a Mávag Horgász Egyesület dömsödi stégjén július 9-én, szombaton Mogyorósi Zoltán, aki egy kicsit elbóbiskolt a székében. 13 óra körül aztán ébresztőt fújtak neki.

„Őrületes, visítós kapásra ébredtem. Életemben nem hallottam még olyat, pedig fogtam már azért jó néhány pontyot. Utána egyből elindult Tass irányába, nem tudtam megállítani, ment, mint a fene” – mesélte a Pecaverzumnak Mogyorósi Zoltán.

Hirtelen nem is tudta, hogy mi tévő legyen, úgy pörgött le az orsóról a 0,30-as monofil damil, amelyből 600 méter állt rendelkezésre. A szerelék erősségét még egy 0,40-es kagylóálló előke garantálta. Azért persze életbiztosításnak ez sem felelt meg. Főleg nem úgy, hogy a hal már 100-150 métert lekapott a dobról. 

„Amikor szorítottam a féket, húzta le a karomat” – utalt a hal erejére Zoltán, aki először harcsára gyanakodott.  

Pár stéggel távolabb tőle egy ismerőse éppen csókkal ment be etetni, meglátta, és egyből kiabált neki, hogy jöjjön segíteni. A „kolléga” nem habozott sokat, felvette Zoltánt, és a hal után eredtek. 

„Iszonyatosan erős, 40 kilométer/órás észak-nyugati szelet kaptunk oldalról, és ahogy közelebb értünk a halhoz, az mindig egyre jobban megugrott. Több mint 2 órát voltunk vízen, és fárasztottuk, mire szákba tudtuk terelni a dömsödi strand közelében. Egyedül esélyem sem lett volna” – mondta a horgász, aki élete egyik legemlékezetesebb kalandjaként jellemezte a 41,525 kilós busával való találkozást. 

„Akkora kapás- és fárasztásélményt adott, hogy többet ér, mint bármelyik ponty” – fogalmazott.

A hatalmas busának a 4-es méretű horog szabályosan a szája szélében, a vastag csontban ült. A csali Special Baits gyümölcsös bojlija volt. Zoltán szerint az történhetett, hogy az oldódó bojliból felszálló szemcsékből táplálkozhatott a busa, amikor a horog beleakadt. Az is elképzelhető, hogy több busa is ellepte az etetését, és „elverték” a pontyokat, mert azokból aznap egyet sem fogott. 

A közel 3 óráig tartó összecsapást a szerelék kibírta, de túl nem élte, a damilt összehúzta a dob, a horog pedig hiába maradt egyben, akkora megterhelést kapott, hogy már többet nem állítják csatasorba. 

Házilag felturbózott etetőanyaggal aprították a busákat Szegeden. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!