2024. május 21. kedd | Konstantin
Nagy fogások

90 kilós aligátorteknőst fogott egy horgász Texasban

90 kilós aligátorteknőst fogott egy horgász Texasban

Egy óriási, 90 kilós aligátorteknőst akasztott horogra egy Kentuckyból származó horgász a napokban egy texasi tónál.

Hihetetlen méretű, 90 kilós aligátorteknőst fogott egy texasi tóban egy Kentuckyból származó horgász és társa – számolt be róla a Daily Mail alapján az Origo.

Art Weston és Kirk Kirkland kapitány abban a reményben tértek vissza a Sam Sayburn-víztározóhoz, hogy megdöntik saját rekordjukat, már ami a kifogott hal méretét illeti. Azonban ami a horgukra akadt, arra még ők sem számítottak.

„Szokatlanul küzdött. Artnak körülbelül 30 percébe telt, mire felhozta az állatot, nem volt túl boldog” – nyilatkozta Kirk Kirkland. 

A horgászok elmondták, miközben igyekeztek eltávolítani a horgot a hüllőből, az kapálózott, nyitva volt a szája, készen állt a harapásra. 

„Kiszedtük a horgot a lábából, készítettünk néhány fotót, majd elengedtük, mert védett állatok” – tette hozzá Kirkland.

Texasban az aligátorteknősök veszélyeztetett fajnak számítanak, és a halászok kötelesek őket a fogás helyéhez közel visszaengedni azokat a vízbe.

Idehaza más a helyzet

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. 

Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. 

A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

Az aligátorteknősök azonban nem csupán az emberre veszélyesek. Miután hazánkban természetes ellenségük nincs, a természetbe kerülő egyedek komoly károkat tudnak okozni a természetes élővilágában. 

Emellett az ékszerteknősökhöz (Trachemys scripta) hasonlóan fenyegetést jelentenek a Magyarországon őshonos mocsári teknősökre (Emys orbicularis) is, amelyeket idővel teljesen kiszoríthatnak a természetes élőhelyükről. 

Ezek a nagyobb testméretet elérő, agresszívabb viselkedésű fajok jelentős táplálékkonkurenciát jelentenek a mocsári teknősnek, továbbá a napozó- és tojásrakó helyeikről is kiszoríthatják az őshonos teknősünket.

Amennyiben szabadon engedett aligátorteknőst találunk, úgy járunk el a legjobban, ha értesítjük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, aminek területileg illetékes természetvédelmi őre szakszerűen befogja az egyedet. 

Amíg ez megtörténik, nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással, mert meglepő hajlékonyságának köszönhetően az állat harapásával könnyen sérülést okozhat. 

A befogott teknősök chipet kapnak, és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre.

Tavaly egy 70 centis aligátorteknőst fogtak be a Balatonnál, 2022-ben pedig egy horgász fogott egy 5 kilós egyedet.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Daily Mail)