2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Átlépték az álomhatárt: öt éve nem fogtak akkora pontyot az RSD-ből, mint most! – fotókkal

Átlépték az álomhatárt: öt éve nem fogtak akkora pontyot az RSD-ből, mint most! – fotókkal

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) halőrei május 16-án, kedden este regisztrálták az elmúlt évek legnagyobb pontyát, egyben az egyetlen 30 kilót meghaladó példányt, amelyet a Ráckevei-Soroksári Duna (RSD) főágából fogtak ki az utóbbi esztendőkben.

„A Boros Gyula (Dömsödi HE) által bejelentett 31,05 kilogrammos, közel méteres hosszúságú csodálatos pikkelyes egy szem bojlit vett fel Dömsödön. Láthatóan túl volt az íváson, így néhány napja még alighanem abszolút rekordot jelentő súlya volt, de így is az örök ranglista negyedik helyét foglalja el” – írta beszámolójában az RDHSZ. 

Külön érdekesség, hogy ebben a halban sem volt még chip, most viszont már egyedi azonosítóval ellátva úszhatott tovább sértetlenül.

A rekordlista adatlapja szerint a Dömsödön regisztrált 31,05 kilós tőponty pontos hossza 97, míg a kerülete 95 centiméter volt. A felszerelésről a következőket adták meg: 3,35 méteres, 1,25 librás bot, 0.35-ös monofil zsinór, 4-es horog.

Az RDHSZ rekordlistájának első helyén egy 2018. október 2-án kifogott 32,60 kilós ponty áll, amelyet Újszászi Henrik csalt horogra. A második egy 31,75 kilós példány, amelyet Kracsál Ferenc még nagyon régen, 2009. november 2-án fogott ki. 

A dobogó harmadik fokán sem egy mostanában akasztott hal áll. Szabó Balázs 31,40 kilós pikkelyese 2016. október 17-én került partra.  

Boros Gyula a rekordlista negyedik helyére kerül fel 31,05 kilós halával, és a Magyar Tibort előzte meg, aki 2016. szeptember 29-én tarthatott a kezében egy 30,300 kilós bajszost.

Mindezeket látva kijelenthető, hogy közel öt éve – Újszászi Henrik fogása óta – nem került elő a mostaninál nagyobb ponty az RSD-ből. 

A sikeres horgász a Pecaverzumnak mesélte el a fogás körülményeit. „Tegnap nagyon esős idő volt, hamarabb értem egy kicsit haza, és már fél hatkor behúztam a szerelékeimet, és nyolc óra előtt pár perccel jött is a hal. Egy kicsit variáltam is taktikán, mert eddig egy szem 24-es bojlival vagy duplával csaliztam, és két napig nagyon nyögve nyelős volt, sokszor elhúzta, de nem akadt meg, ezért váltottam egy szem 20-asra, és kisebb horgot is tettem fel. A csali a saját készítésű és megvásárolható, kagylós ízesítésű bojli volt” – nyilatkozta honlapunknak. 

Boros Gyula minden halát nyílt vízről fárasztja. Miután megakadt a horog, most is pattant be egyből a csónakjába, és indult a hal után.

„Húzta, mint a gőzmozdony, 500 méterre ment el az etetéstől Tass felé, ott sikerült megfogni. Mikor beszálltam a csónakba, akkor még javában pergette a damilt az orsóról, brutális sebességgel ment. Amikor utolértük, és bejött az előtétzsinór, rögtön megmutatta magát a hal, én meg extázisba estem, szinte sokkot kaptam” – mesélte, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőle az első pillantás. 

Mondhatnánk, hogy szerelem volt első látásra, no de Boros Gyula mellett ott tartózkodott a hajóban a felesége is, aki kamerával rögzítette a történéseket. A film hamarosan nyilvános lesz, és mindenki megtekintheti.

Miután egymás szemébe nézett a horgász és a hal, már nem is kellett túl sok idő, pár perc múlva már a szákban pihent, akire hat hosszú évig várt.

Ennyi ideje horgászik ugyanis intenzíven az RSD-n Boros Gyula, az eddigi legnagyobb pontya 28,10 kiló volt. Most ezt jócskán megdöntötte, és másoknak is elég magasra tette a lécet, ha le szeretnék őt körözni. 

Így nézett ki az egyik oldala...

és így a másik:

Mivel meghaladta a 25 kilót, így jár érte az éves ingyen területi engedély, de ez nem újdonság Boros Gyula számára, az elmúlt négy évben mindig sikerült neki átlépi ezt a határt. 

A halőri szolgálat nagyon gyorsan, egy órán belül a helyszínre sietett, így a halnak csak rövid időt kellett az egyébként teljesen biztonságos úszómérlegelőben töltenie. 

A rekordhal öröm az ürömben, ugyanis 19 óra 30 perckor, tehát a kapás előtt fél órával a Facebook letiltotta Boros Gyula oldalát, amely azóta elérhetetlen. Több technikus is dolgozik a hiba elhárításán, nem tudják, miért kapták a tiltást, amelyről értesítést sem küldött a közösségi oldal. Arra kérdésre a horgász, hogy ha visszatekerhetné az idő kerekét, lemondana-e a halról a Facebook-oldalért cserébe, határozott és egyértelmű nemmel felelt.

Azt még hozzátette, ha nem sikerül visszaszerezni a felületet, akkor indít egy újat, ahol majd látható lesz a 31,05 kilós ponty fárasztásáról készült felvétel vágatlanul. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: RDHSZ, Boros Gyula)