2022. június 27. hétfő | László
Nagy fogások

Fátyolfarkú kárászt fogtak Gyomaendrődnél

Fátyolfarkú kárászt fogtak Gyomaendrődnél

Különleges halat fogtak október 2-án, szombaton a gyomaendrődi Fűzfás-zugi-holtág versenypályáján. A hal láttán nemcsak a horgász, hanem a parton a többi pecás is meglepődött, mert még senki sem látott ilyen egyedi kinézetű ezüstkárászt. 

Feeder bottal indult pontyozni Pekker Imre a gyomaendrődi Fűzfás-zugi-holtág versenypályájára. Egyik barátjával a pontyokat vették üldözőbe, de helyettük az ezüstkárászok találták meg az etetést. Délután 3 óra körül azonban nagy meglepetés érte őket. 

„Azt sem tudtam, hogy mi ez – ámult el a hal láttán Imre. – Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk a széttárt uszonyait. Nem láttam még ilyen halat, és akinek megmutattam, azok sem.”

A hal tömegét 70-80 dekásra saccolták, és visszaengedték a holtágba. „Mondta a komán, hogy kívánjak hármat. Gondoltam egy ötkilós pontyra, de az sajnos nem jött.”

A Magyar Haltani Társaságnak (MHT) rendszeresen küldenek be halakról készült fényképeket az olvasók. Az elmúlt években is előkerült néhány fátyolos farkú kárász. 

Akkor az MHT szakmai álláspontjában azt írta, hogy a fátyolos úszók – hasonlóan sok más rendellenességhez – az örökítőanyag mutációnak nevezett, hirtelen megváltozásával alakulnak ki. A mutáció kémiai anyagokkal és nagy energiájú sugárzásokkal mesterségesen is kiváltható, de természetes körülmények között is bekövetkezhet, például a világűrből érkező kozmikus sugárzás hatására. 

A fátyolos úszójú halak ritkák a természetben, mert egyrészt feltűnőek, másrészt kevésbé alkalmasak a gyors úszásra, ezért az ilyen halak gyakrabban válnak a ragadozók prédájává. De azért is ritkák, mert ez a tulajdonság csak akkor jelenik meg az utódokon, ha mindkét szülőtől ilyen géneket örököltek, aminek a természetben igen csekély a valószínűsége. 

A természetben általában eltűnnek az ilyen tulajdonságok, mert típusos példánnyal történő összeíváskor az utóbbiak domináns génjeinek a hatása érvényesül. Nem várható tehát, hogy az ilyen halak elszaporodnak vizeinkben – hangsúlyozta az MHT. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!