2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

Fekete szem, vörös test: különleges ponty akadt horogra az RSD-n

Fekete szem, vörös test: különleges ponty akadt horogra az RSD-n

Újabb fantasztikus halat fogott Siket Máté a Ráckevei-Soroksári Duna (RSD) főágából. A vörösesen pigmentált ráckevei pikkelyes közel 25 kilót nyomott.

A fiatal pontyhorgász neve tavaly robbant be a köztudatba, amikor elkezdett pontyozni az RSD-n. Elképesztő eredményt ért el: 2022-ben összesen 30 darab rekordlistás, azaz legalább 15 kilós pontyot hitelesített. Ezzel a 13 éve működő online rekordlista legeredményesebb horgásza lett. 

Idén sem tétlenkedett, és már több mint 10 darab rekordlistás hal fűződik a nevéhez 2023-ban. 

Ezek közül a legnagyobb egy 29,700 kilós példányt volt, ami március 13-án, hétfőn 22 óra 50 perckor került horogra Dömsöd térségében.

Siket Máté ezzel a hallal az RDHSZ rekordlistájának idei legnagyobb halát fogta ki, és az abszolút hatodik helyére került, valamint megdöntötte saját rekordját is.

Az RDHSZ rekordlistájára az elmúlt napokban is kerültek fel új fogások, és ezek közül az egyik, a legnagyobb és egyben legfurcsább kinézetűt Siket Máténak sikerült fotózásra bírnia. 

„Egy különleges 24,2 kilogrammos, vörösesen pigmentált ráckevei pikkelyes pontyot sikerült partra emelnie Dömsödön. Ezzel a hallal eddig még nem találkoztunk, de most ő is megkapta a chipet visszaengedés előtt” – számolt be az RDHSZ.

A rekordlista adatlapja szerint a hal hossza 90, míg kerülete 80 centiméter volt a hitelesítéskor, és bojlira csábult el. 

A fogás pontos ideje: március 9., csütörtök hajnali fél négy. A fárasztás szeles időben fél órát vett igénybe. 

„Hihetetlen színe volt a halnak, a szeme meg teljesen fekete volt. Amikor megmerítettem, rendesen megijedtem tőle. Megérte jó pár kilométerrel eljönni a stégemtől” – írta a horgász az egyik nyilvános horgászcsoportban

A Pecaverzum úgy tudja, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) is foglalkozik a különleges színű ponttyal, amelynek ránézésre akár koi felmenői is lehetnek. A szakvéleményt néhány nap múlva publikálják majd.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: RDHSZ, Siket Máté)