2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Nagy fogások

Hatalmas gardát fogtak a Tisza-tavon, akár országos rekord is lehetne

Hatalmas gardát fogtak a Tisza-tavon, akár országos rekord is lehetne

Akár országos rekord is lehetett volna ez a gigagarda, amelyet a Tisza-tavon pergetve fogott Koncz Dávid. A hal hossza 54 centiméter volt, de a tömegét nem mérte le, így örök rejtély marad, hogy megdőlt volna-e az abszolút csúcs, ha mérlegre teszik a halat. 

Igazán ritka fogásról számolt be honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Szeptember 15-én, csütörtökön Koncz Dávid egy 54 centiméteres gardát fogott pergetve.

„Balinozás közben sikerült becsapnom ezt a gyönyörű gardát, ami jelenleg az eddigi rekordom a maga 54 centis hosszával” – írta a horgász rövid beszámolójában. 

A Pecaverzum megtudta, a hal tömegét Dávid nem mérte le, pedig akár országos rekord is lehetett volna. Gardából ugyanis az eddig hitelesített legnagyobb példány Magyarországon egy 1,25 kilós példány, amely a Marosból került elő 2020-ban.

„Nem is gondoltam rá, hogy esetleg ez országos rekord lehet. Fogás után gyorsan visszaengedtem. De ha saccolnom kellene, akkor azt mondanám, hogy 1 kiló biztosan megvolt” – nyilatkozta honlapunknak Dávid.

Hogy mivel fogta, azt nem árulta el, annyit azonban megosztott, hogy egy nagyobb méretű műcsali volt a tettes.  

Dávid egyébként a Tisza-tavon foglalkozik horgásztatással, ismeri a vizet, mint a tenyerét, és természetesen a szükséges hivatalos engedéllyel is rendelkezik, amivel ezt a munkát végezheti. 

„Partról gyakorlatilag már kevés az esély a halfogásra. Csónakkal sem mindegy, hogy hová megy az ember horgászni, ismerni kell a helyet, ha ez megvan, akkor sincsen még nyerőképes pakli a kezedben, mert tudni kell a megfelelő csalit, napi szinten változik, hogy mit eszik meg a hal. Ezek kellenek az eredményes horgászathoz” – fogalmazott egy korábbi cikkünkben Dávid, akit a Tisza-tavi élményhorgászat nevű Facebook-oldalon keresztül lehet elérni. 

A gardát „látott halnak” is nevezik a Balatonnál. A hal szeret csapatban mozogni, és régen úgy tudták megtalálni őket a halászok, hogy őrszemet állítottak Tihanyban, ahonnan rá lehetett látni a Balatonra. Amikor kiszúrták a rajt, értesítették a halászokat, akik célba vették a várva várt zsákmányt. 

Tavaly Dávid közel 1 méteres süllőt akasztott a Tisza-tavon. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)