2021. június 13. vasárnap | Anett, Antal
Nagy fogások

Hatalmas lapátorrú tokot fogtak Maconkán

Hatalmas lapátorrú tokot fogtak Maconkán

Talán a tűt könnyebb megtalálni a szénakazalban, mint kifogni azt a lapátorrú tokot, ami Scheszták László horgára akadt a Maconkai-víztározón. A halőr – látva a zsákmányt – azt mondta neki, vegyen egy lottót, mert úgy tűnik, rendkívül szerencsés. De mint kiderült, ennél sokkal többről volt szó. 

Még a legrutinosabb tokvadászoknak is leesik az álluk, amikor meghallják Scheszták László történetét. A horgász ugyanis másodszor pecázott Maconkán, és egy olyan zsákmány akadt a horgára, amiről sokan csak álmodni mernek.

Amikor első alkalommal a tónál járt, hallotta, hogy három lapátorrú tok él a tóban: kettő tizenöt kiló körüli és egy huszonötös. Fejébe vette, hogy ő bizony kifogja az egyiket!

„Hallottam róla, hogy Magyarországon van egy-két tóban ilyen hal, de nem jellemző, hogy kifogják. A párom is nagy pecás, ráadásul imádja a tokokat, éppen ezért beszéltem a sógorommal, Gál Zoltánnal, a Combi-Method-Feeder tulajdonosával, hogy egy ilyen halat akarok fogni. Elkezdtem keresgélni, olvasgatni, és megtudtam, hogy a tokoknak ez a fajtája a busához hasonlóan táplálkozik” – árulta el a Pecaverzumnak Laci, aki bizony nem bízta a véletlenre a tokhalvadászatot. Megkérte a sógorát, hogy állítson össze neki egy olyan etetőanyagot, ami hasonló, mint a busáké, csak dúsabb és erőteljesebb ízvilágú.

Így aztán a sógora etetőanyagával és fanyar rák pop-up csalijával felfegyverkezve érkezett meg Maconkára. „A halőrök mondták nekünk, hogy ha rekord éretű halat fogunk, akkor hívjuk őket. Elkezdtünk feederezni hosszú előkével, és délelőtt 11 óra körül meg is érkezett a hal. A tokokra jellemzően nagy ramazurit csinált, nagyon dolgozott. Aztán a partra tereléssel volt bizony kínlódás. Nagy bojlis hálóm van ugyanis, de azzal nem lehetett kiszedni, így egy bölcsővel nyúltunk alá. Hívtuk a halőröket, és amikor meghallották, hogy mit fogtunk, azonnal ott termettek robogóval, és jött velük egy fotós is” – mesélt a hihetetlen élményről Laci, aki végül 14,60 kilogrammos halat tarthatott a kezében, ami nagyon keveseknek sikerül, ráadásul lapátorrú tokból.

Bár Laci kifejezetten ponty- és amurhorgásznak tartja magát, de ez a hal óriási kihívást jelentett neki. Hogy mennyire szerencsés, azt nem csak az bizonyítja, hogy a halőr azt mondta neki, hogy töltsön ki egy lottót, hanem az is, hogy az egyik tónál egymillió forintos jutalmat ajánlottak fel annak, aki kifogja az ott élő három lapátorrú tok egyikét. Scheszták László most jó eséllyel szállhat ringbe ezért a díjért! Főleg, hogy nála a szerencse mellé tudatos, célzott horgászat is társul.  

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban!

Küldj sztorit!

Te is szívesen megosztanád nagy fogásaidat a többi horgásszal? Jó hír, hogy hamarosan indul a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz majd küldeni nekünk fotót, videót és szöveget! Addig is elérsz minket a pecaverzum@gmail.com címen vagy Facebook Messengeren.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!