2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Nagy fogások

Itt van 2022 első komolyabb harcsája!

Itt van 2022 első komolyabb harcsája!

Erre a halra mindössze alig egy órát kellett várni. A horgász már pakolt össze, amikor a harcsa érkezett. Félórás fárasztást követően ketten emelték partra.

Kiolvadtak a vizek, és a levegő hőmérsékletével együtt a vízhőfokok is emelkedtek országszerte. Az utóbbi napokban tapasztalható viharos erejű szél megmozgatta az álló víztesteket, amelynek hatására a halak is egyre aktívabbak lettek.

A békéshalakat, és a ragadozók közül a süllőt és a csukát már elmúlt az hetekben, hónapokban is szépen lehetett fogni, és most megérkeztek az első hírek a komolyabb harcsákról is.

Február 19-én, szombaton délelőtt Koós András – akit mindenki csak Lojzinak becéz – úgy döntött, csatlakozik három barátjához, akik már korábban elfoglalták helyeiket a Palotási-víztározó partján.

„Két barátom és az egyiknek az édesapja már horgászott, melléjük érkeztem, de be sem akartam húzni, mert olyan erős volt a szél” – vázolta Lojzi a Pecaverzumnak a helyzetet, ami a tónál fogadta. 

Aztán az ismerősei valahogy csak rábeszéltek, hogy ha már kijött a partra, akkor horgásszon is. Mindkét feeder botját felcsalizta, a főzsinór 0,35-ös, a csali 10 milliméteres pellet volt. Az egyik botot behúzta, de az időjárás továbbra sem akart szelídülni, így a másik készségét már nem vetette be, azt a kocsihoz támasztotta. 

„Akkor horgászom, amikor akarok, én ilyen időben nem maradok – mondtam a szomszédnak. Visszamentem a kocsimhoz, összepakoltam azt a botot, ami fel volt csalizva, és már csak merítő és a halmatrac maradt a parton. Amikor vettem a ki a másik botot, először nem éreztem semmit, aztán kicsit később olyan volt, mintha leakadtam volna” – mesélte Lojzi, aki pár másodperccel később már tudta, hogy ez bizony nem leakadás, hanem valami komolyabb hal. 

A két fiatalabb ismerőse éppen felment a büfébe, csak az idősebb maradt ott, amikor a 30 perces fárasztás elkezdődött. A 39 kilós harcsát végül ketten tudták partra emelni, a vízbe is be kellett menniük. A 8-as méretű horog szabályosan a hal szájába akadt. A horgász szerint az történhetett, hogy a megmozduló csalira – amikor húzta ki a szerelékét – kapott rá a harcsa.

Mire visszaértek a többiek, addigra már a halat sikerült kiemelni a vízből, így elkészülhetett egy közös fotó is.

Lojzi fogott már pellettel korábban harcsákat, de ekkorát még sosem. Pár hete hasonló eset történt vele, vette ki a felszerelését, és már másodperccel később elvitte a hal, ami sajnos 15 perc után leakadt. Akkor kisebb horgot használt, amit lecserélt most egy nagyobbra, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy sikerült túljárnia a harcsa eszén.    

Komáromi Tibor, a Palotás és Vidéke Sporthorgász Egyesület elnöke szerint is az időjárásnak köszönhető, hogy beindultak a harcsák. 

„Nincs mínusz éjszaka, minimálisan, de emelkedik a víz hőmérséklete, és a szél megélénkült az utóbbi napokban, mindezek együttesen megmozgatták a halakat. Arról pedig a szakirodalomban is lehet olvasni, hogy a nagyobb harcsák hamarabb kivermelnek, mint a kisebbek, már jégolvadás után” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Komáromi Tibor.

Azt is elmondta, hogy a Palotási-víztározón a harcsákat külön szabállyal védik. Egész évben érvényben van, hogy kizárólag a 8 és 25 kiló közötti példányok tarthatók meg, a többit vissza kell engedni, így a most kifogott 39 kilós harcsa is visszanyerte szabadságát. 

A Pecaverzum úgy tudja, pár napja egy 60 kiló fölötti harcsát akasztottak pergetve Lőrinciben, a Mátravidéki Erőmű Horgászegyesület taván. Amint több információhoz jutunk, új cikkel jelentkezünk.

Hatalmas harcsa mellé úszott egy búvár. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

30 éves mélyponton a vízállás a magyar harcsahorgászok kedvelt helyszínén. Részletek ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Palotási Víztározó - Palotás és Vidéke Sporthorgász Egyesület FB-oldala)