2023. december 1. péntek | Elza
Nagy fogások

Jól indult a hajnal: 22 kilós ponty a Tiszából

Jól indult a hajnal: 22 kilós ponty a Tiszából

Megvacsorázott, lepihent a sátorba, hajnalban pedig egy közel 22 kilós ponty ébresztette a Tisza-parton. Ennél álmodni sem lehetett volna szebb halat. 

Emödi László egész hétvégéket szokott a barátaival a Tisza partján tölteni. Van egy jól bejáratott helyük a 475-ös folyamkilométer körül, Tiszatarjánnál.

Július 15-én, pénteken már délután elfoglalták a táborhelyet, háromnapos horgászatra készültek. 

„Általában az szokott történni, hogy 9-10 felé megkajázom, újradobom a botokat, és bedőlök a sátorba. Hajnalban 90 százalékban a kapás szokott kelteni. Most is így volt” – kezdte a Pecaverzumnak László.

A fiatal horgász egy nagyon erőteljes, húzós kapásra ébredt. „A cipőt sem volt időm felvenni, mert volt alattunk egy akadó, amibe nem szerettem volna, hogy belemenjen. Nagy szerencsém volt, mert amikor megemeltem a botot, a hal befelé indult meg” – mesélte. 

Rögtön felkeltette az egyik barátját, és szólt neki, hogy készítse elő a csónakot, mert úgy érezte, hogy be kell menni a halért, ami már a folyó közepén is túljutott, és levitt sok damilt. 

„Már majdnem a másik oldalon volt, amikor sikerült megállítani, és végül nem kellett csónakba ülni, a hal elindult visszafelé. Komótosan, lassan jött kifelé. Egy elég nagy stégünk van, aminek az egyik oldalán be van hajolva egy fűzfa, és az alatt kicsapott a farkával, akkor még csak 6-7 kilósnak gondoltuk. Amikor viszont elúszott a stég előtt, és teljes egészében megláttuk, már tudtuk, hogy ez 10 kiló felett lesz” – idézte vissza a történteket. 

Mit 10 felett, 20 felett! A pontyot László egyik barátja szákolta meg, de kiemelni már egyedül nem tudta, segítséget kellett kérnie. A parton lemérték a pontos tömegét is, a mérleg kijelzője 21,64 kilogrammot mutatott.

László elmondta, az utóbbi két évben egy bányatóról tért vissza a Tiszára, amelyet a környékükön már elég jól kiismert. Fogásokból sincs hiány, általában sikerül egy-egy szép példányt horogra csalni. Az eddigi tiszai pontyrekordja 12,5 kiló volt, így most azt jócskán túlszárnyalta, és valljuk be őszintén, nem is lesz egyszerű ezt újból megdönteni...

Csaliként egy 24 milliméteres édes tigrismogyorós bojli lett felkínálva, annak nem tudott ellenállni a hatalmas pikkelyes, amely visszanyerte szabadságát.  

Minden hétre jutott egy kapitális ponty júliusban a Balatonnál. Nézd meg a halakat ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!