2023. december 1. péntek | Elza
Nagy fogások

Kifogásának 5. évfordulóján újra horogra került Kukó, a most 42 kilós ponty

Kifogásának 5. évfordulóján újra horogra került Kukó, a most 42 kilós ponty

Kukó, a hatvai A-Beton-tó leghíresebb pontya. 5 évvel ezelőtt fogták ki először 40 kiló feletti tömeggel. Általában májusban szokott horogra kerülni, és ez most is így történt. Szinte napra pontosan akkor kukkantott ki a partra Kukó, mint 5 évvel ezelőtt.

2017. május 22. emlékezetes nap volt a magyar horgásztörténelemben. Azon a napon fogtak ki ugyanis egy 40,40 kilós pontyot, amely akkor az ország legnagyobb pontyának számított, a hírt számos internetes portál megírta

Baranyi Béla terelte partra a Kukó névre elkeresztelt pikkelyest a hatvai A-Benton-tóból. Az akkori beszámolók szerint a fárasztás 45 percig tartott, a csali pedig szilvás, kagylós, májas bojli volt. 

120 méteren volt a végszerelék elhelyezve. Kukó legalább 80 métert kirohant, aztán bement egy akadóba, de szerencsére kijött belőle, és elindult a part felé. Baranyi Béla azt is hitte, hogy leakadt, mert olyan könnyen tudta tekerni. A part közelében aztán újra megindult, de végül csak megadta magát – derül ki a horgász Hatvan TV-nek adott nyilatkozatából. 

(A teljes interjú ITT nézhető meg.)

„Abban az időben nem tudtunk nagyobb pontyról az országban, aztán később kerültek elő Kukónál nagyobbak maszek tavakból (mint például Merenyéről a 45 kilós Púpos – a szerk.)” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Baranyi Béla, aki saját Facebook-oldalán, a Carp Hunter Producton is megemlékezett az 5 éves évfordulóról. 

„Èppen ma...5 ève volt a pillanat, amikor történelmet írtunk” – fogalmazott a posztban 2022. május 22-én. 

Kukó mellett még más híres halak is élnek a hatvai A-Beton-tóban – árulta el Baranyi Béla. „A több mint 70 éves, 170 hektáros bányatóban él Karcos és Vágott sörényű, előbbi 36, utóbbi 31 kiló körül lehet” – mondta. 

A névről ismert halakra sokan pályáznak is. Baranyi Béla a tó egy szakaszán vendéghorgászokat is fogad, ugyanis csak 9 állás áll a napijegyesek rendelkezésére, a többi 307 hely egy évre magánszemélyeknek van értékesítve. A vízterület tulajdonosa a Dráva-Kavics és Beton Kft, amely a Gyékényesi Kavicsbányatavat is bírtokolja, ahol január óta zajlik a vízterület kálváriája.

„Kukó általában májusban szokott jelentkezni, évente párszor kifogják. Tavaly kicsit aggódtunk is, hogy elpusztult, mert nagyon későn, csak a nyár végén akadt horogra. Nagyon falánk hal, de annak a testnek kell is táplálkozni” – osztotta a „műhelytitkot” Baranyi Béla. 

És, hogy milyen igaza volt még a Pecaverzumnak adott interjúja napján, arra maga Kukó szolgáltatott bizonyítékot, ugyanis május 25-én 23 órakor kifogták.

A sikeres pecás, Bubán László 42,25 kilósan tarthatta kezében a legendás bajszost. 

Kukó tehát éli világát, és újból életjelet adott magáról, tavaly november után ismét. A friss képeken látható két piros folt a hal bal oldalán. Ezek közül a középső egy pikkelyelváltozás, amely már eddig is rajta volt, mintegy különös ismertetőjegy.

A hasához közelebbi folt eddig nem tűnt fel rajta, Baranyi Béla nem tudja, hogy mi lehet az, de nagyon reméli, hogy semmi komoly. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!