2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Megdőlt a balatoni pontyrekord, és ismét dobós módszerrel!

Megdőlt a balatoni pontyrekord, és ismét dobós módszerrel!

Méghogy nem lehet dobós módszerrel kapitális pontyot fogni a Balatonon?! Ezt a tévhitet oszlatta szerte tavaly augusztusban Varga Valter István, és most Kovács Krisztián, akik megdöntötték a balatoni pontyrekordot. Az új csúcstartó hal meghaladja a 34 kilogrammot.

Sokan találgatták a horgászok körében, hogy megdől-e idén ismét a balatoni pontyrekord, és ha igen, akkor mikor.

A töprengésnek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vetetett véget, amely április 16-án, vasárnap bejelentette, hogy megszületett az új rekord. 

„Ma délután Kovács Krisztián horgásztársunk új hivatalos balatoni rekordpontyot fogott Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon!” – közölték a hírt a Facebookon. 

A BHNp Zrt. tájékoztatása szerint a nagyszerű tőpontyot 95 centiméteres hosszal és 34,05 kilogrammos tömeggel mérlegelték a halőrök a helyszínen. 

Az új tórekorder Kovács Krisztián elmondta, partról horgászott dobós módszerrel, a hal erőteljes, húzós kapással jelentkezett. 

A végszereléken egy darab 22 milliméteres oldódó, fűszeres-halas bojlit kínált fel. A fárasztás megközelítőleg 20 percig tartott. 

„Krisztiánnak gratulálunk a fogáshoz, a segítőknek pedig köszönjük a közreműködést!” – írta a BHNp Zrt.

Mint ismeretes, a balatoni pontyrekordot 2020 novembere óta Németh Attila tartotta egy 32,22 kilós példánnyal, a VIII. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán (IBCC) tavaly azonban megdőlt a csúcs. Április 27-én Vogel András, a VMFISHING csapatának horgásza egy 32,375 kilós példányt fogott.

2022. augusztus 24-én azonban egy még nagyobb ponty került horogra: Varga Valter István dobós módszerrel csalt horogra egy 32,88 kilós tükröst, amely közel kilenc hónapig állt a képzeletbeli dobogó élén.

A mostani rekorder hal tehát jócskán meghaladja korábbi társát, egészen pontosan 1,17 kilogrammal.

A balatoni rekordlistás fogásokat tartalmazó adatbázis ITT böngészhető.

A mérlegelésről videó is készült, amely ITT tekinthető meg. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: BHNp Zrt.)