2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Nagy fogások

Megnyitott a compórendelő: fehér köpenybe bújt a doktorhal

Megnyitott a compórendelő: fehér köpenybe bújt a doktorhal

Vajon a TAJ-kártyát elkérte a horgásztól?

A fényképet a pecás a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT) küldte el. „Ezt a halat egy  tóban sikerült horogra csalni. Véleményünk az volt, hogy egy pigmenthiánnyal küzdő compót sikerült fognunk. Ebben szeretnénk megerősítést kérni” – fordult a szakemberekhez.

A horgász tippje helyes volt – derül ki az MHTT válaszából. „A hal szerintünk is egy pigmenthiányos compó (Tinca tinca)” – írták. 

Fehér színe alapján könnyen rámondhatnánk, hogy albínó, de valójában nem az, mert a pigmenthiánya csak részleges – állapították meg. 

Méghozzá azért nem az – folytatták az elemzést – ugyanis a gyöngyházfényű guanin mindenütt megvan a bőrében, és a szeme is sötét a melanintól. 

Emellett bőrének a szerkezete, fényelnyelő és fényvisszaverő képessége is eltér a megszokottól, ezért az ezeknek tulajdonítható zöldesen aranyló struktúrszínezet sem látható – fogalmazott az MHTT. 

Mint ismeretes, a halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill. Az albínókban ezek egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi.

A compót sokan ismerik cigányhalként vagy doktorhalként is. Utóbbi elnevezését onnan kapta, hogy a hiedelem szerint a nyálkája gyógyító hatással bír. Népi megfigyelések szerint a sérült halak előszeretettel dörgölőztek a compóhoz, mert nyálkája segítette a sebek gyógyulását.

Aranycompót fogtak egy békés megyei csatornából. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)